
Kijkwijzer bekijkt: loot boxes, microtransacties en ouderlijk toezicht

Games
Het spelen van games bevat, net als veel andere media, heel veel leuks en goeds, maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Ouders hebben bovendien vragen over games, zoals: wat zijn ‘loot boxes’ en microtransacties? En hoe kun je daarmee omgaan? In dit artikel leggen we uit wat microtransacties en loot boxes zijn en wat je kunt doen om de risico’s hiervan te beperken met behulp van de PEGI informatie en parental controls (ouderlijk toezicht).
Microtransacties
In sommige spellen kun je met écht geld items, uitbreidingen of extra levens kopen. Je betaalt dan voor het verkrijgen van iets extra’s dat niet standaard in het spel zit. Microtransacties zijn voor veel ontwikkelaars een verdienmodel en het aanschaffen van extra’s wordt vaak aantrekkelijk gemaakt voor de speler. Dan kun je bijvoorbeeld niet direct verder in een spel, tenzij je iets koopt. PEGI waarschuwt voor zulke microtransacties met het ‘in-game purchases’ pictogram:

Loot boxes
Loot boxes zijn elementen die in sommige games voorkomen en de speler een kans geven op het verkrijgen van een bepaald, soms begerenswaardig, item of kenmerk. In bepaalde gevallen moet er vooraf wel voor het verkrijgen van de loot box worden betaald.
Wanneer een loot box gekocht wordt betaal je via een microtransactie, dus met écht geld, of met in-game geld. ‘In-game’ geld is een soort Monopoly-geld dat in een spel waarde heeft, maar daarbuiten niet.
Vóór aanschaf weet je niet wat er in een loot box zit. Je neemt dus een gok en hoopt dat je dat ene item wint, of dat kledingstuk voor je personage. Daar komt bij dat loot boxes, en de items die daar uit komen, in sommige games te verhandelen zijn.
In deze animatie van NOS op 3 worden loot boxes ook uitgelegd:
Geweld Grof taalgebruik Angst Seks Drugs Discriminatie Gokken Online game In-game aankopen
+ Gameninfo.nl, website over gamen & gedrag van het Trimbos Instituut.