Actueel

Oscar beste film: Spotlight

Hilversum, 29 februari 2016

Vannacht zijn in Hollywood voor de 88e keer de Oscars uitgereikt. Het filmdrama Spotlight wint de oscar voor beste film. De film, over journalisten die het misbruik in de katholieke kerk onderzoeken, liet grote favoriet The Revenant achter zich.

De sciencefiction Mad Max: Fury Road bleek de (onverwachte) grote winnaar. De film, van regisseur George Miller, kreeg de prijzen voor beste montage, beste geluidsmontage, kostuums, make-up, productiedesign en soundmixing.Leonardo DiCaprio won de Oscar voor beste acteur voor zijn hoofdrol in de film The Revenant, waarin hij een bonthandelaar speelt die voor dood wordt achtergelaten in de wildernis na een aanval van een beer. Na zes keer eerder genomineerd te zijn, kon hij het beeldje nu in ontvangst nemen.
Brie Larson won in de categorie Beste Actrice het beeldje voor haar rol in Room, waarin ze te zien is als moeder die samen met haar zoontje in een afgesloten kamer leeft.

De beste animatiefilm was Pixarfilm Inside Out, over de vijf emoties in het hoofd van een tienermeisje. 

De documentaire Amy, over de zangeres Amy Winehouse, won de oscar voor beste documentaire.

Beste niet-Engelstalige film was Son of Saul; het speelfilmdebuut van de Hongaarse regisseur László Nemes die de kijker op een bijzondere cinematografische manier in het hart van kamp Auschwitz-Birkenau stort.

terug naar nieuwsoverzicht