PEGI uitgelegdWees wijs met games


De meeste ouders willen niet dat hun kinderen iedere game spelen. Daar hebben ze gelijk in, want sommige games kunnen ongeschikt zijn voor jongere kinderen. Enge beelden kunnen leiden tot nachtmerries en grove taal wordt gemakkelijk overgenomen.

Beelden werken echter niet bij alle kinderen op dezelfde manier. Leeftijd speelt een belangrijke rol, maar ook de aard van het kind zelf. Sommige kinderen laten zich gemakkelijker beïnvloeden dan andere. Ouders weten meestal zelf het beste wat hun kind aankan. Daarom helpt PEGI hen bij het maken van een goed geïnformeerde aankoopbeslissing.

Hoe werkt PEGI?
De PEGI-leeftijdsclassificatielogo's staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18. Ze geven een betrouwbare indicatie van de geschiktheid van het spel met het oog op de bescherming van minderjarigen.

Op bijna iedere game staat een leeftijdsadvies. Dit advies geeft aan tot welke leeftijd een game ongeschikt kan zijn. De leeftijdsadviezen staan op de voorkant van een gameverpakking.

Alle leeftijden Let op met kinderen tot 7 jaar Let op met kinderen tot 12 jaar Let op met kinderen tot 16 jaar Let op met kinderen tot 18 jaarEen game met een 3 kan zonder risico’s door alle kinderen worden gespeeld. 

De informatie van PEGI bestaat daarnaast uit symbolen die aangeven waarom een game een bepaald leeftijdsadvies gekregen heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege geweld of seks of omdat er angstaanjagende beelden in de game zitten. PEGI kent acht verschillende van deze symbolen. Ze staan op de achterkant van een gameverpakking.

Geweld Grof taalgebruik Angst Seks Drugs Discriminatie Gokken Online gameDeze game kan te eng zijn voor kinderen onder de 7 jaar.

Te moeilijk?
Let op! Een PEGI leeftijdsadvies zegt niets over de moeilijkheidsgraad of kwaliteit van een game. Een spel met een PEGI advies van 3 jaar kan wel veel te moeilijk zijn voor jonge kinderen. Bekijk dus altijd de verpakking om na te gaan wat de moeilijkheidsgraad is, of vraag het aan een verkoper.

PEGI en de wet
Volgens de wet mogen games niet verkocht worden aan kinderen die jonger zijn dan de leeftijdsgrens van de game. Bij twijfel over de leeftijd van een kind mogen winkelmedewerkers hiernaar vragen en kunnen ze de verkoop of verhuur weigeren. Bij games met een leeftijdsgrens van 16 of 18 jaar wordt extra scherp opgelet en kan ook om legitimatie worden gevraagd.

Niet eens met het advies?
Als u het niet eens bent met een leeftijdsadvies kunt u een klacht indienen bij het NICAM, de organisatie achter PEGI. Klachten worden behandeld door een onafhankelijke commissie. Als de klacht terecht is, riskeert de overtreder een forse boete.

Meer informatie over het indienen van een klacht vindt u op www.pegi.info