Actueel

9 Jaar classificatie voor Bridge to Terabithia

Hilversum, 26 april 2007

Voor de bioscoopfilm Bridge to Terabithia heeft het NICAM speciale toestemming verleend om de classificatie 9 jaar te gebruiken. Het NICAM maakt deze uitzondering omdat Bridge to Terabithia een typisch voorbeeld is van een film waarvoor de bestaande leeftijden 6 en 12 jaar niet goed toepasbaar zijn. De ontwikkelingspsychologie leert dat kinderen rond hun negende jaar het verschil tussen fantasie en realiteit gaan zien. De film bevat angstwekkende scènes die zich in een realistische omgeving afspelen. Het gaat hier niet om zéér angstwekkende scènes, bovendien komen er onrealistische personages in deze scènes voor waardoor een 12 jaar classificatie niet van toepassing is.

 

Het is de derde keer dat het NICAM een uitzondering maakt. Eerder gebeurde dat met Harry Potter and the Prisoner of Azkaban en Kruistocht in Spijkerbroek. Het NICAM is op dit moment bezig met de wetenschappelijke onderbouwing van de nieuwe leeftijdsclassificatie 9 jaar en verwacht de definitieve invoering in december 2007.

 

Bridge to Terabithia is vanaf donderdag 26 april te zien in de Nederlandse bioscopen. De film wordt gedistribueerd door RCV Entertainment en is geclassificeerd als 9 jaar op basis van angst.

  
terug naar nieuwsoverzicht