Classificaties uitgelegd - 6 jaar
Op de vorige pagina kon je al lezen dat kinderen onder de 7 jaar veel moeite hebben om goed onderscheid te maken tussen werkelijkheid en fantasie. Ze kunnen daarom gevoelig zijn voor angstwekkende en gewelddadige beelden.

Hieronder vind je voorbeelden uit deze (leeftijds)categorie en kun je uitgebreidere achtergrondinformatie lezen. 

 

Voorbeelden
 

De volgende films hebben de leeftijdsclassificatie 6 jaar:


(Klik hier of op de afbeelding hierboven voor de classificatie-pagina van Cars 2.)

(Klik hier of op de afbeelding hierboven voor de classificatie-pagina van Finding Nemo.)
 

Wetenschap
 

De leeftijdscategorie 6 is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen bepaalde angstwekkende en gewelddadige media-inhouden. Het is algemeen erkend in de literatuur dat kinderen tot zeven jaar geen goed onderscheid maken tussen werkelijkheid en fantasie in de media (Davies, 1997). 
 
Kinderen onder de zeven kunnen net zo goed overmatig druk of agressief worden door teken -of animatiefilms als door films met mensen van vlees en bloed (Valkenburg, 2008). Daarom krijgen teken- en animatiefilms waarin bepaalde typen geweld voorkomen met Kijkwijzer de leeftijdsindicatie 6.

Kinderen onder de zeven zijn zeer visueel georiënteerd en kunnen angstig worden van een specifieke categorie beelden (Cantor, 2001). Dit zijn beelden van fantasiewezens of dieren die zich dreigend gedragen of er dreigend uitzien, van transformaties (zoals bijv. in het geval van de Hulk of Power Rangers), en van beelden van dieren en kinderen die fysiek iets wordt aangedaan. Daarom krijgen ook dit type beelden de classificatie 6 jaar.