Actueel

Europese richtlijn beschermt jeugd bij gebruik van mobiele telefoon

Hilversum, 27 februari 2007

De aanbieders van mobiele telefonie in Europa, waaronder ook de Nederlandse bedrijven, hebben zich deze maand verplicht tot maatregelen die kinderen en jongeren beter beschermen bij het gebruik van mobiele telefoons. De Europese Commissie heeft hiervoor richtlijnen opgesteld, waaronder een meer beveiligde toegang tot materiaal voor volwassenen. Van de telefoniebedrijven wordt verwacht dat ze deze maatregelen in februari 2008 hebben doorgevoerd.  

 

Naast de invoering van een beveiligde toegang van materiaal voor volwassenen, verwacht de Europese Commissie van de telefoniebedrijven dat zij actief voorlichting gaan geven aan ouders en kinderen over de risico’s van mobiele telefonie. Bovendien wil de Europese Commissie dat beeldmateriaal wordt geclassificeerd, zoals bij bioscoopfilms en televisie.
De Nederlandse mobiele telefoniebedrijven hebben op dit gebied al ervaring opgedaan. In 2005 zijn ze gaan samenwerken met het NICAM. Daaruit volgde de introductie van een nog beperkt classificatie- en waarschuwingssysteem voor mobiele telefoons. Het is de bedoeling dat dit verder wordt ontwikkeld. 

 

De richtlijnen zijn het resultaat van discussies in een overleggroep die EU-Commissaris Viviane Reding in 2006 heeft geïnstalleerd. In deze overleggroep zaten vertegenwoordigers van de telefoniebedrijven, bedrijven die content produceren, consumentenorganisatie, organisaties voor kinderbescherming, en vertegenwoordigers van nationale classificatie-instituten, waaronder het NICAM.   
De mobiele telefoniebedrijven voeren de richtlijnen uit op basis van zelfregulering. De Europese Commissie zal na 2008 de effectiviteit van de maatregelen evalueren en beoordelen of zelfregulering door de telefonie-industrie afdoende is. 

 

Het NICAM zal de Nederlandse mobiele operators binnenkort uitnodigen voor overleg over de uitvoering van de richtlijn.

  
terug naar nieuwsoverzicht