Actueel

Film in de klas

Hilversum, 1 oktober 2019

Op vrijdag 27 september is het Nederlands Film Festival (NFF) weer van start gegaan. Vandaag, op dinsdag 1 oktober, lanceert het NFF samen met Schooltv en NPO Start een nieuw educatief platform met films voor kinderen en jongeren: Film in de klas.

Wat is Film in de klas precies en voor welke leeftijden zijn de betreffende films bedoeld? En waarom zijn die leeftijden niet altijd gelijk aan de Kijkwijzer-pictogrammen? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is Film in de klas?

Film in de klas is een nieuw platform voor filmeducatie. Er "worden zo'n 40 films beschikbaar gesteld met lesprogramma's die gericht zijn op leerlingen vanaf 4 tot en met 18 jaar," staat op de website van het Nederlands Film Festival. In het aanbod zitten films, korte films, animaties en documentaires.

Je kunt Film in de klas vinden op NPO Start en op Schooltv. Daar is het aanbod onderwijskundig gesorteerd op schooljaar: van klas 1 en 2 op de basisschool tot en met klas 4 en hoger op de middelbare school.

screenshot_Schooltv

Bij een aantal films zijn ook lespakketten gemaakt. Die zijn samengesteld door NPO Start en Netwerk Filmeducatie en kunnen door docenten worden gedownload en gebruikt in de les.

In de huidige samenleving en in het huidige medialandschap is filmeducatie erg belangrijk. Het doel van Film in de klas, geven de samenstellers aan, is "scholieren in aanraking brengen met de Nederlandse film(cultuur)". Dat zal hen context bieden om de beeldtaal waarmee ze tegenwoordig de hele dag omringd worden, te leren begrijpen en duiden.

Leeftijd en Kijkwijzer
Wanneer je op Schooltv een Film in de klas-film aanklikt krijg je allerlei informatie te zien, waaronder de Kijkwijzer-pictogrammen:

In het voorbeeld hierboven zie je het Kijkwijzer-pictogram voor de leeftijdscategorie 6 jaar en de inhoudspictogrammen voor geweld, angst en grof taalgebruik. Maar boven de pictogrammen staat 'Leeftijd 9-12 jaar'... hoe kan dat?

 

 

Hoe kan er bij leeftijd '9-12 jaar' staan, terwijl het Kijkwijzer-pictogram '6' is? 

Dat heeft te maken met 'geschiktheid'.

Kijkwijzer geeft advies aan ouders en opvoeders. Met behulp van een pictogram geeft Kijkwijzer aan tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Het 6 jaar-pictogram betekent dus: let op met kinderen tot 6 jaar.

De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer betekent echter niet dat een programma of film ook geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Daarover doet Kijkwijzer geen uitspraak.

Bij de films op Film in de klas zie je dus voor welke leeftijdsgroep ze geschikt zijn (volgens Schooltv, NFF en NPO) én tot welke leeftijd de beelden mogelijk schadelijk zijn (met behulp van Kijkwijzer).
 
Meer weten over hoe de Kijkwijzer-pictogrammen tot stand komen? Bekijk dan de video op deze pagina.
 
terug naar nieuwsoverzicht