Kijkwijzer classificatie

Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter en de Vuurbeker)


Productietype: Speelfilm
Genre: Avontuur

Mogelijk schadelijk tot 12 jaarGeweldAngst
Synopsis:
Als de naam van Harry Potter uit de Vuurbeker komt, wordt hij een deelnemer in een zware strijd om de eer tussen drie Toverscholen – het Toverschool toernooi. Harry heeft zichzelf niet opgegeven voor het toernooi, maar wie dan wel? Harry moet de strijd aangaan met een vreselijke draak, woeste waterdemonen en een betoverd doolhof. En hij belandt in de wrede greep van Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden.

Let op: Onderstaande tekst bevat spoilers.

Geweld
 
Deel 4 uit de Harry Potter-reeks bevat beelden van geweld. Dit geweld veroorzaakt verwondingen bij de personages, soms tot bloedens aan toe. Zo wordt Harry met een mes in zijn arm gesneden, zodat zijn bloed in een toverdrankje gebruikt kan worden, en zie je hoe iemand zijn eigen hand afhakt door middel van een toverspreuk. Het ernstigste geval van geweld leidt zelfs tot de dood van één van de personages uit de film: het levenloze lichaam van dit personage is een aantal keer te zien.
 
Angst
 
Er zitten veel spannende en soms ook griezelige scènes in de film. Meestal zijn deze scènes spannend omdat er dreigende wezens in zitten, of omdat er wordt gedreigd met geweld. Zo zegt een slechterik tegen Harry: “Ik ga je vermoorden. Ik ga je vernietigen.” Veel momenten waarin zulke dreigingen zitten, bevatten ook beelden van (erg) bange mensen. Aan het begin van de film vindt er bijvoorbeeld een aanval plaats op een grote groep mensen. De personages en de menigte op de achtergrond zijn daarbij zichtbaar in paniek: er wordt geschreeuwd en gegild en de hoofdpersonen raken elkaar in alle chaos kwijt.
 
Hoofdpersoon Harry komt wel in méér angstige situaties terecht. Denk hierbij aan een gevecht met een draak, of een spookachtig doolhof met duistere krachten en griezelige geluidseffecten. Ook wordt hij kort door zijn aartsvijand gemarteld met een toverspreuk: Harry heeft daarbij zichtbaar pijn. Het inleven en meeleven met (hoofd)personages die iets engs of vreselijks meemaken kan kinderen bang maken. 
 


Volledig classificatieresultaat: Uitleg verbergen G12,A12,SAL,DAL,HAL
Uitleg classificatieresultaat:
Geweld12
Angst12
SeksAL
DiscriminatieAL
Drugs- en/of alcoholgebruikAL
Mogelijk schadelijk tot 12 jaarGeweldAngst

Release- / uitzenddatum: 23-11-2005

Regisseur: Mike Newell
Productiejaar: 2005
Lengte (origineel): 0 min.
Organisatie: Warner Bros. Pictures International Holland

Meer informatie over deze film/programma:

terug naar zoekresultaten