Kijkwijzer classificatie

Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen)


Productietype: Speelfilm
Genre: Avontuur

Mogelijk schadelijk tot 9 jaarAngst
Synopsis:
Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en barbaarse oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry's hele leven: hij wordt gered door Hagrid, een woeste figuur op een vliegende motorfiets. Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾, belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.

Let op: Onderstaande tekst bevat spoilers.

Angst
 
Wanneer kinderen meeleven met personages in een film, kunnen ze bang worden als zo’n personage in een beangstigende, dreigende situatie terechtkomt. In Harry Potter en de Steen der Wijzen komen dat soort situaties regelmatig voor. Zo vechten Harry en zijn vrienden tegen een enorme trol die rondzwaait met een knuppel (gelukkig raakt de knuppel ze telkens net niet). Ook zit er een driekoppige hond in de film die er dreigend uitziet, en wordt Harry door een volwassen tovenaar bij de keel gegrepen.
 
Er zitten meerdere griezelige scènes in de film. Denk hierbij aan een scène waarin een spookachtig figuur, gehuld in een zwarte mantel, wordt betrapt terwijl hij het bloed van een dode eenhoorn drinkt. Midden in een donker bos komt de figuur op Harry af: spannende muziek maakt dit extra griezelig. Tegen het einde van de film is ook te zien hoe een man in stukjes uiteenvalt: uit de resten van zijn lichaam stijgt een geest op die dwars door Harry heen vliegt.
 
Wat zit er nog meer in?
 
Er komt wat mild geweld voor in Harry Potter en de Steen der Wijzen, bijvoorbeeld wanneer één van Harry’s vrienden op de grond wordt gesmeten en bewusteloos blijft liggen. De personages lijden niet zichtbaar pijn door het geweld. Bovendien ziet de kijker vaak al snel dat de personages niks ernstigs aan het geweld overhouden. 
 


Volledig classificatieresultaat: Uitleg verbergen G6,A9,SAL,DAL,HAL
Uitleg classificatieresultaat:
Geweld6
Angst9
SeksAL
DiscriminatieAL
Drugs- en/of alcoholgebruikAL
Mogelijk schadelijk tot 9 jaarAngst

Release- / uitzenddatum: 22-11-2001

Regisseur: Chris Colombus
Productiejaar: 2001
Lengte (origineel): 0 min.
Organisatie: Warner Bros. Pictures International Holland

Meer informatie over deze film/programma:

terug naar zoekresultaten