Kijkwijzer classificatie

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban


Productietype: Speelfilm
Genre: Avontuur

Mogelijk schadelijk tot 9 jaarAngst
Synopsis:
In zijn derde schooljaar op Zweinstein komt Harry flink in de problemen. Om te beginnen blaast hij zijn tante Margot op. Hij vlucht weg en na een angstaanjagende rit met de Collectebus belandt hij in de Wegisweg. Daar hoort hij dat Sirius Zwarts, een beruchte volgeling van jeweetwel uit de gevangenis van Azkaban is ontsnapt en het op hem gemunt heeft. Op Zweinstein leren Harry en zijn vrienden de manier waarop je een Hippogrief moet benaderen, hoe ze angstaanjagende Boemannen in iets grappigs kunnen veranderen, en zelfs hoe ze de tijd kunnen terugzetten. Ondertussen zweven de Dementors, de gevreesde bewakers van Azkaban, dreigend rond de school en hebben een vreemd effect op Harry, terwijl een handlanger van de gehate Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden zich binnen de muren van het kasteel schuilhoudt. Harry heeft zijn lessen Verweer tegen de Zwarte Kunsten hard nodig!

Let op: Onderstaande tekst bevat spoilers.

Angst
 
Wanneer kinderen meeleven met personages in een film, kunnen ze bang worden als zo’n personage in een beangstigende, dreigende situatie terechtkomt. In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban komen meerdere van dit soort spannende en griezelige scènes voor. Personages worden bijvoorbeeld aangevallen door spookachtige, duistere demonen zonder gezicht, die levensenergie uit hen zuigen. Ook worden drie vrienden aangevallen door een wolf en een magische boom en transformeert een man in een weerwolf. Dankzij de onrealistische elementen kunnen jongeren zichzelf redelijk geruststellen: het is duidelijk dat wat er gebeurt niet echt is. Ze kunnen daardoor beter afstand nemen van de productie waardoor de enge scènes minder beklemmend zijn. Jonge kinderen kunnen er nog wel erg bang van worden of van schrikken.
 
Wat zit er nog meer in?
Geweldsbeelden kunnen jonge kinderen druk (naspelen) of agressief maken. In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban komt mild fysiek geweld voor tussen mensen, bijvoorbeeld wanneer een jongen een klap krijgt in zijn gezicht. Ook het gebruik van magie om een ander personage pijn te doen valt onder geweld. Het geweld in de film is niet expliciet in beeld gebracht, niet intens en heeft weinig gevolgen. 


Volledig classificatieresultaat: Uitleg verbergen GAL,A9,SAL,DAL,HAL
Uitleg classificatieresultaat:
GeweldAL
Angst9
SeksAL
DiscriminatieAL
Drugs- en/of alcoholgebruikAL
Mogelijk schadelijk tot 9 jaarAngst

Release- / uitzenddatum: 02-06-2004

Regisseur: Alfonso Cuaron
Productiejaar: 2004
Lengte (origineel): 0 min.
Organisatie: Warner Bros. Pictures International Holland

Meer informatie over deze film/programma:

terug naar zoekresultaten