Actueel

Thriller Argo wint Oscar voor beste film

Hilversum, 25 februari 2013

De thriller Argo van regisseur Ben Affleck heeft zondagnacht de Oscar voor beste film gewonnen. Michelle Obama reikte deze Oscar uit. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen aangaande een geheime CIA-operatie waarbij een groep Amerikanen uit Iran moet worden bevrijd na de machtswisseling in Iran in 1979.

 

Daniel Day-Lewis won door zijn rol in de dramafilm Lincoln de Oscar voor beste acteur en schreef hiermee geschiedenis; hij won deze Oscar voor de derde keer. Jennifer Lawrence won voor haar rol als getroebleerde weduwe in Silver Linings Playbook de Oscar voor beste actrice.

De Oscar voor beste bijrol ging naar Christoph Waltz (beste mannelijke bijrol) in Django Unchained en Anne Hathaway (beste vrouwelijke bijrol) in Les Misérables. Quentin Tarantino won de Oscar voor beste script (Django Unchained) en de beste tistelsong was voor Skyfall; de eerste titelsong van een Bond-film die een Oscar wint.

Beste Buitenlandse Film was het Oostenrijkse drama Amour, over een bejaard echtpaar van wie de vrouw wordt getroffen door een herseninfarct. De Pixar-film Brave won de prijs voor beste animatie.


De avonturenfilm Life of Pi won met vier Oscars de meeste gouden beeldjes. Waaronder die voor Beste Regisseur (Ang Lee). Ook  viel er in Los Angeles een Nederlander in de prijzen. Animator Erik-Jan de Boer maakte deel uit van het team dat de speciale effecten van Life of Pi heeft verzorgd.

terug naar nieuwsoverzicht