Buro240a

LET OP!


Met ingang van 1 januari 2020 zijn de Kijkwijzerclassificaties uitgebreid met twee nieuwe leeftijden: 14 en 18 jaar. Zij worden toegevoegd aan de bestaande Kijkwijzer leeftijden: Alle Leeftijden, 6, 9, 12 en 16 jaar. Naast de pictogrammen zal Kijkwijzer in het nieuwe jaar consumenten ook meer achtergrondinformatie bieden over de classificaties van bioscoopfilms.Rechts vind je bij 'Downloads 2020' meer informatie over de invoering van de nieuwe leeftijden voor bioscopen, retail en bibliotheken.Werk je bij een winkel, bioscoop of bibliotheek en wil je de training volgen van Buro240a? Lees dan verder.

Leeftijdsclassificaties en de Wet
Je mag geen film of game verkopen, verhuren, vertonen, uitlenen of weggeven aan personen die jonger zijn dan de leeftijdsaanduiding op het product. Dit staat in artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht.

Wat te doen bij de kassa of aan de balie?
 • Bij films of games met 16 of 18: vraag jongeren altijd naar hun ID.
 • Je mag geen film of game met een 16 of 18 classificatie verkopen, verhuren, vertonen, uitlenen of weggeven aan personen jonger dan 16 jaar.
 • Bij films of games met een 14 classificatie: iedereen die er jonger uitziet dan 14 jaar, vraag je voor de zekerheid naar de leeftijd. Als het antwoord 14 jaar of ouder is dan kun je het product meegeven. Als de persoon jonger is dan 14, dan mag je het product niet meegeven.
 • Bij films of games met 12: iedereen die er jonger uitziet dan 12 jaar, vraag je voor de zekerheid naar de leeftijd. Als het antwoord 12 jaar of ouder is dan kun je het product meegeven. Als de persoon jonger is dan 12, dan mag je het product niet meegeven.
 • Als een jongere samen met een ouder is, dan kun je de ouder wijzen op de classificatie. Indien ze akkoord gaan, is er geen probleem.
 • Als je een consument niet kan toelaten of een product niet aan kan meegeven, wijs hem/haar dan op artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht en zeg dat je strafbaar bent als je het product meegeeft.

Wat te doen in bioscopen?


Bij films met een 16 jaar  of 18 jaar classificatie:
 • Geen 16, geen toegang. Ook niet onder  begeleiding van een van de ouders of volwassene.
Bij films met andere classificaties (6, 9, 12 of 14 jaar):
 • Kinderen jonger dan de leeftijdsclassificatie mogen niet worden toegelaten zonder begeleiding van een volwassene. Iemand van 13 mag dus niet naar een film met de 14 jaar classificatie als er géén volwassene bij is.
   
 • Zijn de kinderen jonger dan de leeftijdsclassificate, maar worden ze begeleid door een volwassene? Dan mogen ze worden toegelaten. Het bioscooppersoneel wijst de consument wel op de classificatie.
Volg hier de training van Buro240a en doe het examen.