PEGI

Controller en tv

 

Hoe werkt PEGI?
 

Net als Kijkwijzer gebruikt PEGI pictogrammen die info geven over wat er in een spel zit, en wat het bijbehorende leeftijdsadvies is. De PEGI-leeftijd zegt iets over de geschiktheid van een game voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Dit zijn de pictogrammen die het leeftijdsadvies aangeven:
 

En deze pictogrammen laten zien waarom de game een bepaald advies heeft gekregen:

Geweld Grof taalgebruik Angst Seks Drugs Discriminatie Gokken In-game aankopen     

PEGI’s pictogrammen vind je altijd op de verpakking van een game in de winkel. Ook in de online winkels van Nintendo, PlayStation en Xbox kun je de pictogrammen vinden, net als in de Google Play Store. 

Wie zet de pictogrammen erop?
 

De bedrijven waar de games worden bedacht en gemaakt, zoals Sony en Nintendo, zetten zelf de pictogrammen op hun games. Ze mogen natuurlijk niet zomaar iets verzinnen. Speciaal door PEGI getrainde mensen, die je codeurs noemt, spelen de game helemaal en dus ook de verborgen levels. Daarna vullen zij een lijst in met vragen.
 
Een vraag is bijvoorbeeld: wordt er geweld gebruikt tegen figuurtjes die er net zo uitzien als echte mensen of kinderen? Of: moet je in de game alcohol gebruiken om verder te komen in het spel? Deze vragen zijn bedacht door mensen uit verschillende Europese landen die veel weten over kinderen, zoals ouders, psychologen en onderzoekers. Uiteindelijk komt er een leeftijdspictogram uit (deze staat op de voorkant van de hoes van de game) en één of meer pictogrammen die de reden van het leeftijdsadvies aangeven (die staan op de achterkant).

Zijn de pictogrammen altijd goed?
 

PEGI houdt goed in de gaten of de codeurs hun werk wel goed doen en of ze de juiste pictogrammen kiezen. Daarvoor heeft PEGI het NICAM ingeschakeld, dat is de Nederlandse organisatie waar ook Kijkwijzer onder valt. Game-testers van het NICAM testen of de pictogrammen kloppen. Alle spellen worden dus gecontroleerd voordat ze in de winkels komen.

Te moeilijk?
 

Let op! Een PEGI leeftijdsadvies zegt niets over hoe moeilijk of goed een game is. Een spel met een PEGI-advies van 3 jaar bevat geen schadelijke beelden, maar kan toch veel te moeilijk zijn voor jonge kinderen. Bekijk dus altijd de verpakking om na te gaan wat de moeilijkheidsgraad is, of vraag het aan een verkoper.
 

Wat zijn de regels?
 

Bibliotheken en winkels mogen geen games uitlenen of verkopen aan iemand die jonger is dan de leeftijdsgrens van de game. Als deze regel wordt overtreden, dan kan een bibliotheek of winkel een boete krijgen.
 

Meer informatie?


Wil je meer weten over PEGI? Kijk dan op www.pegi.info en www.kijkwijzer.nl/pegi.