Invloeden
Kennis Mediagebruik Invloeden Tips Meer infoEen leuke tijdsbesteding

De meeste televisiekijkers en spelers van computerspelletjes hebben één ding gemeen. Of ze nu veel of weinig voor het scherm zitten, als ze kijken vinden ze dat leuk en gezellig. En dat is heel duidelijk een positieve invloed van de media. Kinderen laten zich, net als volwasse­nen, onderhouden door wat het beeldscherm te bieden heeft; het ontspant, informeert en brengt vermaak. Allerlei series en quizzen leveren veel gezelligheid: samen rond de buis zitten en praten over gekke, spannende of ingrijpende dingen op televisie. Spelletjes, op hun beurt, leveren spanning: wie haalt het snelst de meeste punten?

Gemakkelijk beïnvloedbaar
Ouders en leerkrachten weten ook heel goed dat kinderen zich gemakkelijk laten beïnvloeden door de televisie en computerspelletjes. Veel meer dan door een boek kunnen ze er zichtbaar plezier aan beleven en laten ze er hun spelgedrag door leiden. Maar van de televisie en computer kunnen ze ook eerder onrustig worden of zich wilder of agressiever gaan gedragen. Kinderen kijken nu eenmaal nog niet met dezelfde ogen als volwassenen; soms gaan de programma’s nog te snel voor ze (ondertiteling!!); soms kunnen ze nog niet voldoende onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid; en soms weten ze nog te weinig van de grote mensenwereld om alle informatie goed te kunnen plaatsen.

Negatieve effecten
Televisie kijken en computeren kun je moeilijk combineren met andere vrijetijdsbestedin­gen zoals lezen of sporten. En als kinderen kijken of computer spelletjes spelen, spelen ze niet buiten met vriendjes, slapen ze niet of helpen ze niet met het huishouden. En steeds tot in de kleine uurtjes achter een beeldscherm zitten is ook niet gunstig voor de concentratie op school. Elke ouder weet dat, maar het kan geen kwaad om daar van tijd tot tijd eens bewust bij stil te staan.
Andere negatieve effecten van televisie hebben niet zo zeer te maken met hoe lang kinderen kijken of computeren, maar met wat ze zien of wat ze spelen. Volgens wetenschappers staat het nu wel vast dat geweldbeelden kinderen kunnen schaden. Hoe groot het effect van het geweld is, hangt vooral af van de kinderen, en van hoe het mediageweld wordt getoond. Mediageweld kan drie soorten effect hebben: 1) angstig reageren, 2) afstompen, en 3) gewelddadig gedrag vertonen.

Bang voor de grote wolf
De meeste ouders zullen beamen dat angstreacties na geweldbeelden zorgelijk zijn. Een beetje bang zijn is helemaal niet erg, maar soms wordt het voor kinderen te gortig. Nacht­merries, slecht slapen of bedplassen komen dan ook regelmatig voor als kinderen met programma’s of spelletjes worden geconfronteerd waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn. Bij het kijken of spelen zitten ze dan misschien zenuwachtig te frie­melen. Een dag later spelen ze dan opvallend ruw of juist heel stil. Het zijn effec­ten die voor elke ouder of leerkracht makkelijk waarneembaar zijn. Volgens Nederlands onderzoek is 7% van de basisschoolkinderen wel eens zo bang van vervelende televisiebeelden, dat ze er dagen later nog last van hebben.
Als kinderen ergens bang door zijn, komt dat omdat ze de beelden nog niet goed kunnen begrijpen. Ze ervaren de dingen in hun fantasie als echt, of denken dat de gevaren ook dicht bij hen in de buurt kunnen voorkomen. Hele jonge kinderen denken dat veel dingen op televisie echt zijn of zelfs in het toestel zitten. Zo kan een peuter al uit zijn doen worden ge­bracht door een eenvoudige ruzie in een poppen- of teken­film.
Oudere kinderen kunnen bang worden van oorlogsbeelden, honger in arme landen, werkloos­heid of het broeikaseffect. Maar gespeelde ‘enge` dingen in politieseries en griezelfilms kunnen hen ook beangstigen. Kinderen weten wel dat de programma`s slechts gemaakt zijn, maar door de muziek en techniek kunnen sommige beelden toch nog heel indrukwekkend overkomen. Zeker beelden van situaties die voor kinderen herkenbaar of voorstelbaar zijn. Als je het aan kinderen vraagt, zijn veel genoemde angstigmakende televisieseries bijvoorbeeld: Commissaris Rex, Buffy the Vampire Slayer en The X-files.Inhoudsopgave:
KennisMediagebruikInvloedenTipsMeer info