Instagram is een sociaal platform waarop je foto’s en video’s kunt delen, bekijken en beoordelen. Ook kun je opmerkingen plaatsen, privéberichten sturen en andere gebruikers volgen.
Officieel moet je 13 jaar of ouder zijn om Instagram te gebruiken. Dat staat in de voorwaarden van Instagram.

Naast ‘gewone’ foto’s en video’s vind je op Instagram ook:
- stories: foto’s en filmpjes die maar 24 uur te bekijken zijn, en dus niet voor altijd op je profielpagina staan
- reels: korte video’s waar je allerlei effecten aan kunt toevoegen, een beetje zoals TikTok.
Wat zijn de risico’s?
Je kunt heftige en schadelijke beelden tegenkomen
Tijdens het scrollen door Instagram kun je van alles tegenkomen: foto’s van eten en kleding maar ook beelden van oorlog, vechtpartijen, rokende mensen, enzovoorts. Er zijn geen leeftijdsadviezen op Instagram en in principe kan iedereen alles bekijken. Kinderen kunnen daardoor beelden zien waar ze nog niet aan toe zijn.
Welke beelden in je tijdlijn verschijnen, wordt bepaald door een algoritme. Een algoritme berekent wat voor filmpjes en foto's jij waarschijnlijk leuk vindt en waardoor je dus wil blijven scrollen en Instagrammen. Ook YouTube werkt met zo'n algoritme, en TikTok.

Naast vrij duidelijke reclame is er op Instagram ook verstopte reclame (sluikreclame). Influencers - een soort trendsetters met veel volgers - maken bijvoorbeeld sluikreclame door te vertellen hoe blij zij zijn met een bepaald merk crème of telefoon. Gebruikers moeten het volgens de Reclamecode wel duidelijk aangeven als ze ergens reclame voor maken, bijvoorbeeld door de hashtag #Ad te gebruiken.
De privacy en veiligheid van kinderen is niet op orde
De Consumentenbond deed onderzoek naar de privacy en veiligheid op verschillende social media platforms, waaronder Instagram. Hun conclusie: de privacyrechten van kinderen worden er geschonden. Zo gebruikt Instagram je persoonlijke kenmerken om gepersonaliseerde reclame te tonen. En je Instagram-profiel is standaard zichtbaar voor iedereen.
Wat kun je doen?

Leer reclame herkennen
(Sluik)reclame op sociale media is voor kinderen en jongeren soms slecht te herkennen. Daardoor zijn ze erg beïnvloedbaar door dit soort advertenties. Op Mediawijsheid.nl vind je info en tips over het omgaan met reclame en beïnvloeding.
Leer om te gaan met influencers
Influencers op sociale media hebben een voorbeeldfunctie. Kinderen en jongeren zijn vatbaar voor uitspraken die ze doen en het gedrag dat ze vertonen. Het Nederlands Jeugdinstituut legt uit wat influencers precies zijn, welke invloed ze kunnen hebben en hoe je hier als ouder mee omgaat.
Meld schadelijke beelden en vervelende opmerkingen
Als jij of je kind vervelende beelden of berichten tegenkomt, kun je die melden bij Instagram. Bijvoorbeeld als er beelden van geweld of seks te zien zijn, of als er gepest wordt in de opmerkingen. Boven elke post staan drie puntjes: druk hierop en klik dan op ‘Rapporteren’.