Instagram is een sociaal platform waarop je foto’s en video’s kunt delen, bekijken en beoordelen. Ook kun je opmerkingen plaatsen, privéberichten sturen en andere gebruikers volgen.

Officieel moet je 13 jaar of ouder zijn om Instagram te gebruiken. Dat staat in de voorwaarden van Instagram.

Wat is er te zien?

Op Instagram bekijk je foto’s en video’s van anderen. Beelden zijn soms bewerkt met behulp van filters. Onder de foto of video staan #hashtags en een korte beschrijving. Daaronder staan dan weer opmerkingen over de foto of video. Je kunt ook privéberichten ontvangen van andere gebruikers. Zo'n bericht wordt een DM genoemd, wat staat voor direct message.

Naast ‘gewone’ foto’s en video’s vind je op Instagram ook:

  • stories: foto’s en filmpjes die maar 24 uur te bekijken zijn, en dus niet voor altijd op je profielpagina staan
  • reels: korte video’s waar je allerlei effecten aan kunt toevoegen, een beetje zoals TikTok.

Wat zijn de risico’s?

Je kunt heftige en schadelijke beelden tegenkomen

Tijdens het scrollen door Instagram kun je van alles tegenkomen: foto’s van eten en kleding maar ook beelden van oorlog, vechtpartijen, rokende mensen, enzovoorts. Er zijn geen leeftijdsadviezen op Instagram en in principe kan iedereen alles bekijken. Kinderen kunnen daardoor beelden zien waar ze nog niet aan toe zijn. 

Welke beelden in je tijdlijn verschijnen, wordt bepaald door een algoritme. Een algoritme berekent wat voor filmpjes en foto's jij waarschijnlijk leuk vindt en waardoor je dus wil blijven scrollen en Instagrammen. Ook YouTube werkt met zo'n algoritme, en TikTok.

Er is veel (soms onduidelijke) reclame te zien

Op Instagram zie je veel reclames: die verschijnen tussen de foto’s en video’s van andere gebruikers door op je tijdlijn. Je kunt zelfs winkelen via Instagram: zie je een leuk artikel in een reclame, dan klik je onder die reclame op 'Shoppen' en ga je direct naar een winkelpagina. 

Naast vrij duidelijke reclame is er op Instagram ook verstopte reclame (sluikreclame). Influencers - een soort trendsetters met veel volgers - maken bijvoorbeeld sluikreclame door te vertellen hoe blij zij zijn met een bepaald merk crème of telefoon. Gebruikers moeten het volgens de Reclamecode wel duidelijk aangeven als ze ergens reclame voor maken, bijvoorbeeld door de hashtag #Ad te gebruiken. 

De privacy en veiligheid van kinderen is niet op orde

De Consumentenbond deed onderzoek naar de privacy en veiligheid op verschillende social media platforms, waaronder Instagram. Hun conclusie: de privacyrechten van kinderen worden er geschonden. Zo gebruikt Instagram je persoonlijke kenmerken om gepersonaliseerde reclame te tonen. En je Instagram-profiel is standaard zichtbaar voor iedereen.

Wat kun je doen?

Check de instellingen

Instagram biedt verschillende opties om gebruik van de app veiliger en privé te maken. Loop deze instellingen samen na. Zet je account bijvoorbeeld op privé, bepaal wie opmerkingen kunnen plaatsen of stel een timer in die je waarschuwt als je te lang op Instagram zit!

Leer reclame herkennen

(Sluik)reclame op sociale media is voor kinderen en jongeren soms slecht te herkennen. Daardoor zijn ze erg beïnvloedbaar door dit soort advertenties. Op Mediawijsheid.nl vind je info en tips over het omgaan met reclame en beïnvloeding.

Leer om te gaan met influencers

Influencers op sociale media hebben een voorbeeldfunctie. Kinderen en jongeren zijn vatbaar voor uitspraken die ze doen en het gedrag dat ze vertonen. Het Nederlands Jeugdinstituut legt uit wat influencers precies zijn, welke invloed ze kunnen hebben en hoe je hier als ouder mee omgaat.

Meld schadelijke beelden en vervelende opmerkingen

Als jij of je kind vervelende beelden of berichten tegenkomt, kun je die melden bij Instagram. Bijvoorbeeld als er beelden van geweld of seks te zien zijn, of als er gepest wordt in de opmerkingen. Boven elke post staan drie puntjes: druk hierop en klik dan op ‘Rapporteren’.

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 kan het schadelijk zijn om beelden te zien van geweld, enge dieren of fantasiefiguren (zoals monsters en heksen) of van verwondingen. Kinderen onder de 6 hebben nog veel moeite om het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ te zien.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar

Voor kinderen jonger dan 9 kan het schadelijk zijn om griezelige beelden te zien, geweld tegen kinderen of dieren, of slachtoffers van bijvoorbeeld een ramp of oorlog.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar

Beelden van hard geweld, bloederige wonden, lijken, mensen of dieren die doodsbang zijn, of beelden van alcohol/drugs, discriminatie of seks kunnen schadelijk zijn voor kinderen jonger dan 12.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar

Beelden van gevaarlijk gedrag (zoals stunts en challenges) kunnen schadelijk zijn voor jongeren onder de 14. Ook horrorfilms (zowel realistische als onrealistische) zijn mogelijk schadelijk.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

Beelden van heftig geweld, horror, (expliciete) seks en verheerlijking van alcohol en drugs kunnen schadelijk zijn voor pubers van rond de 16. Ze zijn op zoek naar hun eigen grenzen, en naar spanning en sensatie. De invloed van hun leeftijdsgenoten is groot.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Er kunnen allerlei soorten geweld voorkomen in producties. Van slaan en schoppen tot schieten, martelen of seksueel geweld. De algemene regel is: hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd. Ook wordt er gekeken naar hoe hard en hoe écht het geweld is, en of er bloed te zien is.

Lees meer

Angst

In de categorie angst kun je verschillende dingen tegenkomen: van verwondingen en lijken tot dierenleed, griezelige geluiden en horror. Maar ook aangrijpende beelden van zelfdoding of zelfbeschadiging. Net zoals bij geweld geldt: hoe echter en duidelijker iets in beeld komt, hoe hoger de leeftijd.

Lees meer

Seks

Het zien van seks kan jongeren, die hun (seksuele) identiteit aan het ontwikkelen zijn, een verkeerd beeld geven van wat 'normaal' is. Hoe ver een seksuele handeling gaat, en hoe vaak en duidelijk het in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie wordt gerookt, veel alcohol wordt gedronken of drugs worden gebruikt, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Gevaarlijke challenges of stunts

Het pictogram voor gevaarlijk gedrag geeft aan dat er gevaarlijke challenges of stunts voorkomen.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal