TikTok is een social media app waarmee je korte (muziek) video’s kunt opnemen en delen. De app is ontzettend populair onder kinderen en jongeren. 

Wat is er te zien?

Op TikTok zijn korte video's te zien waarin de makers bijvoorbeeld zingen, dansen of playbacken. De video's mogen maximaal 10 minuten duren en kunnen bewerkt worden met effecten en filters. Andere gebruikers kunnen de filmpjes liken, delen en erop reageren. De populairste TikTokkers hebben miljoenen volgers wereldwijd en de app is al meer dan 1 miljard keer gedownload.

De app wordt veel gebruikt door kinderen en jongeren. Officieel is de minimum leeftijd voor TikTok 13 jaar, maar ook jongere kinderen maken gebruik van de app.

For You & Following

Bij het openen van de app kun je bovenin kiezen uit twee overzichten met filmpjes (feeds): For You (Voor Jou) en Following (Volgend). 

  • For You: deze feed bevat filmpjes die TikTok verzamelt op basis van eerder bekeken video's. De For You-pagina is erg belangrijk op TikTok. Gebruikers van de app gebruiken de hashtag #FYP om in deze feed terecht te komen.
  • Following: in deze feed staan alleen video’s van TikTok gebruikers die je volgt. 

TikTok Challenges

In een TikTok Challenge worden gebruikers van de app opgeroepen om een bepaalde actie op te nemen, bijvoorbeeld een dansje op een bepaald nummer, en het resultaat te delen. De challenges worden vaak begonnen door populaire TikTokkers. Voorbeelden van challenges zijn:

  • Savage Love Challenge: in deze populaire challenge dansen TikTokkers op het nummer Savage Love van Jason Derulo. 
  • Level Up Challenge: in deze challenge laten TikTokkers hun hond of kat over een muur van rollen wc-papier springen die steeds hoger wordt. In de filmpjes is het nummer Level Up van Caira te horen.
  • I'm Just a Kid Challenge: deze challenge draait om het namaken van een jeugdfoto met familieleden of vrienden, terwijl het nummer 'I'm Just a Kid' van Simple Plan te horen is.

I'm Just a Kid Challenge

Wat zijn de risico’s?

TikTok profiel staat standaard op openbaar

Wanneer je een TikTok profiel aanmaakt, staat deze standaard op ‘openbaar’. Dat betekent dat iedereen je filmpjes kan bekijken, liken en delen, en dat iedereen je berichten kan sturen en je locatie kan zien. 

Er zijn gevaarlijke challenges te zien

Op TikTok kunnen filmpjes geplaatst worden met heftige beelden. Een voorbeeld hiervan zijn gevaarlijke TikTok challenges, zoals 'The Blackout Challenge'. Bij deze uitdaging lieten mensen zich zo lang mogelijk stikken terwijl ze zichzelf filmden. Deze challenge is gelukkig niet meer te vinden op TikTok. 

Je kunt geld doneren aan TikTokkers

Er zijn TikTokkers die geld vragen aan jonge volgers. Daar hebben kinderen die geld geven, later soms spijt van. Hoe dit werkt, zie je in onderstaande video van het Jeugdjournaal.

TikTokkers vragen vaak geld aan kinderen

Cyberpesten op TikTok

Net als op andere sociale media, kunnen kinderen op TikTok het slachtoffer worden van cyberpesten. Er kunnen bijvoorbeeld gemene reacties bij video’s worden geplaatst. Of kinderen kunnen lastig gevallen worden via privéberichten.

Privacy en veiligheid van kinderen niet op orde

De Consumentenbond deed onderzoek naar de privacy en veiligheid op verschillende social media platforms, waaronder TikTok. Hun conclusie: de privacy rechten van kinderen worden geschonden. TikTok verzamelt bijvoorbeeld privéinformatie zonder dat ouders of verzorgers daar toestemming voor hebben gegeven. Met die informatie kunnen ze advertenties verkopen. Lees meer over dit onderzoek op de website van de Consumentenbond.

Wat kun je doen?

Kijk mee & praat erover

Bekijk samen eens een aantal TikTok filmpjes. Waaronder de filmpjes die jouw kinderen zelf maken. Wat vinden jullie leuk en wat vinden jullie niet leuk om te zien? Kijk daarnaast ook eens naar de privéberichten die zij ontvangen. Worden er misschien onaardige dingen gezegd? En wat vinden jouw kinderen van de gevaarlijke challenges die te zien zijn op TikTok? Ga in ieder geval in gesprek met je kinderen, maak duidelijke afspraken over het gebruik van TikTok en informeer ze over de risico’s. Lees hier meer tips om TikTok veilig te houden voor kinderen. 

Privacy instellingen wijzigen

Door de privacy instellingen van een TikTok account te wijzigen, zorg je ervoor dat onbekenden geen contact kunnen opnemen. Alleen vrienden waarvan een vriendschapsverzoek is geaccepteerd, kunnen je filmpjes bekijken, delen of liken. Daarnaast kunnen onbekenden geen berichten sturen en blijft je locatie voor hen verborgen. Klik hier voor een stappenplan waarmee je de privacy instellingen eenvoudig wijzigt.

Gids voor ouders en verzorgers

Op de website van TikTok staat de Gids voor Ouders en Verzorgers. Deze gids geeft een overzicht van de tools en functies die zijn bedacht om TikTok veilig te houden. In de gids is onder andere informatie te vinden over Family Pairing. Hiermee kunnen ouders hun TikTok-account koppelen aan dat van hun kind. Je kunt dan bijvoorbeeld zien van wie jouw kind een vriendschapsverzoeken en privéberichten ontvangt.

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 kan het schadelijk zijn om beelden te zien van geweld, enge dieren of fantasiefiguren (zoals monsters en heksen) of van verwondingen. Kinderen onder de 6 hebben nog veel moeite om het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ te zien.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar

Voor kinderen jonger dan 9 kan het schadelijk zijn om griezelige beelden te zien, geweld tegen kinderen of dieren, of slachtoffers van bijvoorbeeld een ramp of oorlog.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar

Beelden van hard geweld, bloederige wonden, lijken, mensen of dieren die doodsbang zijn, of beelden van alcohol/drugs, discriminatie of seks kunnen schadelijk zijn voor kinderen jonger dan 12.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar

Beelden van gevaarlijk gedrag (zoals stunts en challenges) kunnen schadelijk zijn voor jongeren onder de 14. Ook horrorfilms (zowel realistische als onrealistische) zijn mogelijk schadelijk.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

Beelden van heftig geweld, horror, (expliciete) seks en verheerlijking van alcohol en drugs kunnen schadelijk zijn voor pubers van rond de 16. Ze zijn op zoek naar hun eigen grenzen, en naar spanning en sensatie. De invloed van hun leeftijdsgenoten is groot.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Er kunnen allerlei soorten geweld voorkomen in producties. Van slaan en schoppen tot schieten, martelen of seksueel geweld. De algemene regel is: hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd. Ook wordt er gekeken naar hoe hard en hoe écht het geweld is, en of er bloed te zien is.

Lees meer

Angst

In de categorie angst kun je verschillende dingen tegenkomen: van verwondingen en lijken tot dierenleed, griezelige geluiden en horror. Maar ook aangrijpende beelden van zelfdoding of zelfbeschadiging. Net zoals bij geweld geldt: hoe echter en duidelijker iets in beeld komt, hoe hoger de leeftijd.

Lees meer

Seks

Het zien van seks kan jongeren, die hun (seksuele) identiteit aan het ontwikkelen zijn, een verkeerd beeld geven van wat 'normaal' is. Hoe ver een seksuele handeling gaat, en hoe vaak en duidelijk het in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie wordt gerookt, veel alcohol wordt gedronken of drugs worden gebruikt, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Gevaarlijke challenges of stunts

Het pictogram voor gevaarlijk gedrag geeft aan dat er gevaarlijke challenges of stunts voorkomen.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal