WhatsApp is een gratis messenger app waarmee je berichten, video’s, foto’s en zelfs bestanden met elkaar kunt delen. Je kunt ook bellen, videobellen en groepsgesprekken aanmaken.
Officieel moet je 16 jaar of ouder zijn om WhatsApp te gebruiken.
Wat is er te zien?
Op WhatsApp heb je vooral contact met mensen die je kent. Daar kun je mee bellen en chatten. Naast berichtjes kun je allerlei media met elkaar delen: linkjes naar websites, bestanden, foto’s, video’s, stickers, gifjes en emoji’s.
Onder elk berichtje staan vinkjes: zie je twee grijze vinkjes, dan is je bericht aangekomen. Zie je twee blauwe vinkjes, dan is je bericht door de ontvanger gelezen.
In WhatsApp kun je ook groepsgesprekken aanmaken. De ‘admin’ van de groep – een soort beheerder – kan hier mensen aan toevoegen. Ook in groepsgesprekken kunnen allerlei media gedeeld worden.
Wat zijn de risico’s?
Er worden heftige en schadelijke beelden gedeeld
Vooral in groepsgesprekken kunnen kinderen en jongeren in aanraking komen met heftige en schadelijke beelden. In deze groepen – met daarin vrienden of klasgenoten – worden beelden gedeeld om te shockeren en te provoceren. Er is sprake van groepsdruk om dat soort beelden te bekijken: wie iets niet bekijkt, hoort er niet bij. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het zien van heftige beelden, bijvoorbeeld van geweld, kan schadelijke effecten hebben op korte en lange termijn.
Kinderen krijgen te maken met cyberpesten
WhatsApp kan voor kinderen een soort digitaal schoolplein zijn. En net als op het schoolplein kunnen er ruzies en pesterijen voorkomen. Dat zie je bijvoorbeeld in deze video van het Jeugdjournaal:
De privacyinstellingen zijn niet geschikt voor kinderen
De Consumentenbond deed onderzoek naar de privacy en veiligheid op verschillende social media platforms, waaronder WhatsApp. Hun conclusie: de privacyrechten van kinderen worden er geschonden. Wel vraagt WhatsApp je bij installatie om aan te geven dat je minstens 16 jaar bent.
Een aantal privacyinstellingen staan standaard op ‘open voor iedereen’, waardoor je profielfoto openbaar is en je ook van vreemden berichten kunt ontvangen.
Wat kun je doen?
Praat er over
Vraag je kinderen wat ze allemaal zien op WhatsApp, en in wat voor groepsgesprekken ze zitten. Als je kinderen heftige beelden hebben gezien op WhatsApp, kunnen ze daar last van krijgen. Het helpt dan om met ze te praten.
Lees hoe je omgaat met cyberpesten
Op de website Meldknop.nl vind je veel tips over het omgaan met online pesten, ruzie, nare filmpjes en meer. De website is een initiatief van Veilig Internetten en wordt ondersteund door de politie.
