Kijkwijzer
Kijkwijzer Classificeren

Kijkwijzer informeert
Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsaanduiding: Alle Leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar, 16 jaar en 18 jaar.

Alle leeftijdenMogelijk schadelijk tot 6 jaarMogelijk schadelijk tot 9 jaarMogelijk schadelijk tot 12 jaarMogelijk schadelijk tot 14 jaarMogelijk schadelijk tot 16 jaarMogelijk schadelijk tot 18 jaar

Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden: geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik.


GeweldAngstSeksGrof taalgebruikDrugs- en/of alcoholgebruikDiscriminatie

Waar vindt u de Kijkwijzer informatie?
De pictogrammen van Kijkwijzer zijn te vinden in omroepgidsen, in bioscopen, filmladders, filmwebsites, advertenties, posters en op de verpakkingen van dvd’s. De pictogrammen verschijnen tevens in beeld aan het begin van een televisieprogramma. 
Op televisie wordt een uitzondering gemaakt voor nieuws- en live programma’s, omdat deze niet vooraf kunnen worden geclassificeerd. Bij de samenstelling van live programma's dient rekening te worden gehouden met het uitzendtijdstip. In nieuwsprogramma's behoren kijkers vooraf gewaarschuwd te worden als er sprake is van schokkende beelden.

Uitzendtijden op televisie
Bij televisie zijn de leeftijden van Kijkwijzer verbonden aan uitzendtijden. Programma’s met de classificatie Alle Leeftijden, 6 en 9 jaar mogen op ieder moment van de dag worden uitgezonden. Programma’s met de classificatie 12 jaar, 14 jaar en 16 jaar mogen vanaf 20.00 uur worden uitgezonden. Programma's met een 18 jaar classificatie zijn pas na middernacht beschikbaar.

Kijkwijzer informeert niet over geschiktheid of kwaliteit
De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer betekent niet dat een televisieprogramma of film geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Daarover doet Kijkwijzer geen uitspraak. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het advies Alle Leeftijden, omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. De film kan echter toch ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat de inhoud te moeilijk is. 

Kijkwijzer oordeelt ook niet over de inhoud of kwaliteit van televisieprogramma's of films. Daarvoor verschillen de voorkeuren en normen van ouders te veel.
 
Kijkwijzer en de wet
Kijkwijzer stelt dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor wat hun kinderen mogen zien, maar let op: in de publiek ruimte - waaronder bioscopen - heeft de overheideen wettelijke bepaling verbonden aan de Kijkwijzer leeftijden. Daardoor mogen kinderen onder de 16 bijvoorbeeld niet naar een bioscoopfilm met Kijkwijzer 16, óók niet as er een volwassene bij is.Inhoudsopgave:
KijkwijzerClassificeren