Actueel

Kijkwijzer bekijkt: loot boxes, microtransacties en ouderlijk toezicht

Hilversum, 14 november 2019

Media spelen een grote rol in het dagelijks leven, ook in dat van kinderen. Thuis en op school komen ze in aanraking met allerlei schermen: van computer en tablet tot telefoon en televisie. Kijkwijzer en PEGI informeren ouders en kinderen over de inhoud van beelden die op deze schermen voorbij kunnen komen en geven daarbij aan tot welke leeftijd een kind beter nog niet kan kijken. Zo ondersteunen we hen bij het maken van bewuste keuzes in mediagebruik. 

Games
Het spelen van games bevat, net als veel andere media, heel veel leuks en goeds, maar kan ook risico’s met zich meebrengen. Ouders hebben bovendien vragen over games, zoals: wat zijn ‘loot boxes’ en microtransacties? En hoe kun je daarmee omgaan? In dit artikel leggen we uit wat microtransacties en loot boxes zijn en wat je kunt doen om de risico’s hiervan te beperken met behulp van de PEGI informatie en parental controls (ouderlijk toezicht). 

Microtransacties
In sommige spellen kun je met écht geld items, uitbreidingen of extra levens kopen. Je betaalt dan voor het verkrijgen van iets extra’s dat niet standaard in het spel zit. Microtransacties zijn voor veel ontwikkelaars een verdienmodel en het aanschaffen van extra’s wordt vaak aantrekkelijk gemaakt voor de speler. Dan kun je bijvoorbeeld niet direct verder in een spel, tenzij je iets koopt. PEGI waarschuwt voor zulke microtransacties met het ‘in-game purchases’ pictogram: 

Loot boxes
Loot boxes zijn elementen die in sommige games voorkomen en de speler een kans geven op het verkrijgen van een bepaald, soms begerenswaardig, item of kenmerk. In bepaalde gevallen moet er vooraf wel voor het verkrijgen van de loot box worden betaald. 

Wanneer een loot box gekocht wordt betaal je via een microtransactie, dus met écht geld, of met in-game geld. ‘In-game’ geld is een soort Monopoly-geld dat in een spel waarde heeft, maar daarbuiten niet.

Vóór aanschaf weet je niet wat er in een loot box zit. Je neemt dus een gok en hoopt dat je dat ene item wint, of dat kledingstuk voor je personage. Daar komt bij dat loot boxes, en de items die daar uit komen, in sommige games te verhandelen zijn. 

In deze animatie van NOS op 3 worden loot boxes ook uitgelegd:

 

PEGI en parental controls
Wat kun je nu als ouder doen, als je wil voorkomen dat je kind geld uitgeeft aan microtransacties?
 
Door te letten op de PEGI-pictogrammen kun je voor de aanschaf van een spel zien welke inhouden (microtransacties en gokken, geweld, enge beelden, grof taalgebruik, discriminatie, seks en drugsgebruik) er in een spel zitten en tot welke leeftijd kinderen het spel beter nog niet kunnen spelen. 
 
Deze pictogrammen staan op het hoesje van een game, op de plek waar de game online kan worden gekocht en in de Google Play Store. Je kunt ze ook vinden door games op titel op te zoeken in onze database.
 
Hieronder vind je de logo’s van alle consoles. Die bieden veel mogelijkheden tot ouderlijk toezicht (parental controls). Klik op het logo van jouw console om te lezen hoe je de parental controls op dat apparaat instelt.

  

 
Meer weten?
+ PEGI over het ‘in-game purchases’ pictogram (Engelstalig)
+ Gameninfo.nl, website over gamen & gedrag van het Trimbos Instituut.
 

 
terug naar nieuwsoverzicht