Actueel

Kijkwijzer en Halloween

Hilversum, 31 oktober 2019

Het is 31 oktober, het is koud, het is vroeg donker... en het is Halloween! In bioscopen, op televisie en op video-on-demand staan horrorfilms vandaag in de spotlight. Reden voor Kijkwijzer om te bekijken waar ouders en kinderen op deze themadag mee te maken krijgen. Wat zit er achter het angst-pictogram? En hoe kun je Kijkwijzer gebruiken om je tv en apps zó in te stellen dat horror niet voor iedereen in huis zichtbaar is?Wat doen enge beelden met kijkers, en hoe verschilt dat per leeftijdscategorie? De uitgebreide wetenschappelijke achtergrond bij die vragen vind je hier op onze website, maar hieronder kun je een samenvatting lezen.

Wanneer volwassenen en oudere kinderen een horrorfilm kijken, kunnen er twee dingen gebeuren:

1. Ze kunnen bang worden, omdat ze echt voor het griezelen gaan zitten en hun emoties toelaten;
2. Ze schakelen hun emoties uit (en worden niet écht bang) omdat ze zich bewust zijn dat de film niet echt is.

Wat bij punt 2 gebeurt heet ‘adult discount’. Jonge kinderen kunnen dat nog niet zo goed toepassen, zeker niet als er realistische elementen in de productie zitten. Ze kunnen de fictieve beelden dan namelijk niet goed van echt onderscheiden, en hoe échter ze lijken, hoe enger ze zijn. Zelfs als een kind weet dat sommige beelden misschien 'gemaakt' zijn, weten ze de bange gevoelens die ze er van krijgen niet goed te verwerken. Dat is met name zo bij kinderen onder de 9 jaar.

Binnen de angst-categorie kijkt Kijkwijzer náást het realistische gehalte naar nog 3 belangrijke elementen: dingen die er beangstigend uitzien, personages die erg bang zijn en typische griezeleffecten zoals enge muziek.  
Wist je dat vrijwel alle televisies, (streaming)apps- en platforms en consoles mogelijkheden bieden om kinderprofielen en kindersloten in te stellen? Op basis van de Kijkwijzer-classificatie van een film, (zoals een horrorfilm met veel bloed en geweld in de categorie 16 jaar) kun je zenders maar ook films en programma’s blokkeren. Ze komen dan niet in beeld en, in het geval van streamingdiensten, ook niet in je overzicht. Tenzij je een pincode invoert, bijvoorbeeld.

Op onze website zetten we een aantal aanbieders en de mogelijkheden tot ouderlijk toezicht op een rij:


terug naar nieuwsoverzicht