Actueel

Kijkwijzer en muziekclips

Hilversum, 17 maart 2006

De muziekclipzenders in Nederland - MTV, TMF en The Box - hanteren zoals de andere tv-zenders Kijkwijzer.

Alle muziekclips worden beoordeeld met het Kijkwijzer classificatiesysteem en krijgen een leeftijdsadvies. Aan dit leeftijdsadvies is een uitzendtijd verbonden. Het betekent dat bijvoorbeeld een clip met het leeftijdsadvies 12 jaar niet voor 20.00 uur en met het leeftijdsadvies 16 jaar niet voor 22.00 uur mag worden uitgezonden. De clipzenders houden zich hier aan en zenden deze clips ook niet overdag uit. Het NICAM ontvangt hierover zelden klachten. De klachtenregeling van Kijkwijzer, met de mogelijkheid voor boetes, is overigens van toepassing.

Anders dan bij gewone tv-programma`s worden de leeftijden en pictogrammen van Kijkwijzer niet bij de clips in beeld gebracht. Dat is niet zinvol vanwege de korte duur van clips. Het classificatiesysteem beoordeelt op mogelijke schadelijkheid van programma`s en films voor kinderen. Vooral geweld, maar ook expliciete seksuele handelingen zijn doorslaggevend voor een hoog leeftijdsadvies.

Wel worden er voorafgaand aan de tijdsblokken leeftijds- en inhoudspictogrammen getoond. Dit hoeft niet te betekenen dat er in iedere clip die in dat blok vertoond wordt beelden bevat waarvoor die specifieke pictogrammen waarschuwen, maar het kan wel.

Overigens is Nederland internationaal het enige land waar muziekclips stelselmatig worden geclassificeerd. 
terug naar nieuwsoverzicht