Actueel

Kijkwijzer pictogrammen gemaakt door kinderen in Beeld en Geluid

Hilversum, 20 april 2008

Eind 2007 reageerden kinderen massaal op een oproep via de websitewww.bekijkhetmaar.nu  om zelf een Kijkwijzer pictogram te ontwerpen. Uit de inzendingen is een selectie gemaakt van de opvallendste, mooiste en leukste tekeningen. Onder de titel ‘Bekijkhetmaar’ worden ze van vrijdag 25 april t/m zondag 1 juni tentoongesteld in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Media Park in Hilversum. 

 

Kijkwijzer houdt veel kinderen bezig. Dat blijkt niet alleen uit de reacties op de oproep, maar ook uit eerder onderzoek van het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, samen met Het Jeugdjournaal. Maar liefst driekwart van de kinderen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar gebruikt de pictogrammen als waarschuwing voor programma’s, films of games waar ze liever niet naar willen kijken. Meestal gaat het dan om enge beelden, seks en geweld. 

 

De pictogrammen die de kinderen zelf maken, laten goed zien wat kinderen daarnaast vooral bezig houdt. Ze stuurden pictogrammen die waarschuwen voor gevaarlijke dieren, dierenleed, of dat een programma speciaal voor meisjes of juist voor jongens is. Maar ook pictogrammen die waarschuwen voor saaiheid, ‘lachgevaar’ en musicals. Twee negenjarige zusjes uit Den Haag maakten samen een pictogram dat waarschuwt voor zoenen. “Omdat we het belangrijk vinden dat je van te voren weet dat er in een film of serie wordt gezoend. Wij vinden dat iets voor grote kinderen”, geven de zusjes als toelichting.  

 

Tijdens de tentoonstelling in Beeld en Geluid kunnen kinderen een button maken met hun eigen ontwerp voor een Kijkwijzer pictogram. Die gelegenheid krijgen ze op de woensdagmiddagen en op de zaterdagen en zondagen. De inzendingen van de kinderen zijn ook te zien op de speciale kinderwebsite van Kijkwijzer:www.bekijkhetmaar.nu.

 

De tentoonstelling ‘Bekijkhetmaar’ is een gezamenlijk initiatief van het NICAM en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. ‘Bekijkhetmaar’ is gratis te bezichtigen. 
De entreeprijzen voor de Beeld en Geluid experience zijn €15,00 voor volwassen en €8,00 voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen. Voor meer informatie zie www.beeldengeluid.nl.

 

 

 
terug naar nieuwsoverzicht