Kijkwijzer spreekbeurt tips

Leuk dat je Kijkwijzer hebt gekozen als onderwerp voor je spreekbeurt. Kan je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder!

Tip 1: Maak je spreekbeurt persoonlijk

Begin je spreekbeurt bijvoorbeeld met een verhaaltje over iets wat je zelf hebt meegemaakt, dat zorgt ervoor dat je spreekbeurt persoonlijker wordt en dus leuker om naar te luisteren. Misschien heb je wel eens een film gezien waar je nog te jong voor was, waardoor je nachtmerries kreeg? Je kunt ook in de klas vragen wie Kijkwijzer kent. Zo heb je direct iedereens aandacht!

Tip 2: Vertel je verhaal in een logische volgorde

Zorg dat je verhaal een duidelijke volgorde krijgt en vertel niet alles kris kras door elkaar. Je kunt bijvoorbeeld de volgorde aanhouden die je op de pagina Informatie over Kijkwijzer ziet.

Tip 3: Hier vind je informatie over Kijkwijzer

Op de Kids pagina en hieronder staat het blok 'Informatie over Kijkwijzer'. Via dit blok vind je alles wat je moet weten over Kijkwijzer. Kijk vooral ook op de rest van deze website en houd daarnaast goed de nieuwsberichten in de gaten voor het laatste Kijkwijzer nieuws.

Informatie over Kijkwijzer

Wil jij weten hoe de leeftijdsadviezen voor films en series worden bepaald? Of heb je informatie nodig voor een spreekbeurt over Kijkwijzer? Lees dan snel verder.

Lees meer over Kijkwijzer

Tip 4: Gebruik je eigen woorden

Wat heel belangrijk is bij een spreekbeurt, is dat je je eigen woorden gebruikt. Neem niet letterlijk de tekst over die je op internet hebt gevonden en gebruik nooit woorden die je niet kent. Lees eerst alles rustig door, bepaal wat je over Kijkwijzer wilt gaan vertellen en begin dan rustig met het schrijven van je verhaal.

Tip 5: Laat leuke afbeeldingen/filmpjes zien

Tijdens een spreekbeurt over Kijkwijzer laat je natuurlijk de pictogrammen zien. Daarnaast kun je op internet foto’s van films of tv-programma’s opzoeken. Verder kun je kijken in oude televisiegidsen, het hoesje van je favoriete DVD kopiëren of naar een bioscoop gaan bij jou in de buurt en kijken of je daar wat gratis tijdschriften en filmkranten kunt ophalen. Op de pagina Informatie over Kijkwijzer staan een aantal leuke filmpjes, zoals het filmpje hieronder, die je kunt laten zien. Daarnaast zijn er op het YouTube kanaal van Kijkwijzer nog extra filmpjes te vinden.

Kijkwijzer in Het Klokhuis

Tip 7: Doe een onderzoekje in de klas

Aan het einde van je spreekbeurt kun je in de klas een klein onderzoekje doen. Bedenk bijvoorbeeld een vraag die je alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Zoals: kijk jij wel eens films waar je eigenlijk nog te jong voor bent? Tel hoeveel klasgenoten de vraag met ‘ja’ hebben beantwoord en hoeveel met ‘nee’. Of lok een discussie uit in de klas. Je vraagt dan bijvoorbeeld aan de klas: Vind je het goed dat Kijkwijzer bestaat? Laat iedereen zijn/haar vinger opsteken die voor of tegen Kijkwijzer is. Let op dat je van tevoren zelf al hebt bedacht wat jouw mening is. Vraag aan je klasgenoten waarom ze voor of tegen zijn en hopelijk ontstaat er een discussie. Zorg ervoor dat jij de baas blijft van het gesprek. Jij mag aanwijzen wie er aan de beurt is om iets te zeggen.

Tip 8: En als je nog een vraag hebt…

…dan kun je mailen naar info@kijkwijzer.nl of bellen naar 085-4011690. Succes!

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 kan het schadelijk zijn om beelden te zien van geweld, enge dieren of fantasiefiguren (zoals monsters en heksen) of van verwondingen. Kinderen onder de 6 hebben nog veel moeite om het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ te zien.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar

Voor kinderen jonger dan 9 kan het schadelijk zijn om griezelige beelden te zien, geweld tegen kinderen of dieren, of slachtoffers van bijvoorbeeld een ramp of oorlog.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar

Beelden van hard geweld, bloederige wonden, lijken, mensen of dieren die doodsbang zijn, of beelden van alcohol/drugs, discriminatie of seks kunnen schadelijk zijn voor kinderen jonger dan 12.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar

Beelden van gevaarlijk gedrag (zoals stunts en challenges) kunnen schadelijk zijn voor jongeren onder de 14. Ook horrorfilms (zowel realistische als onrealistische) zijn mogelijk schadelijk.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

Beelden van heftig geweld, horror, (expliciete) seks en verheerlijking van alcohol en drugs kunnen schadelijk zijn voor pubers van rond de 16. Ze zijn op zoek naar hun eigen grenzen, en naar spanning en sensatie. De invloed van hun leeftijdsgenoten is groot.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Er kunnen allerlei soorten geweld voorkomen in producties. Van slaan en schoppen tot schieten, martelen of seksueel geweld. De algemene regel is: hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd. Ook wordt er gekeken naar hoe hard en hoe écht het geweld is, en of er bloed te zien is.

Lees meer

Angst

In de categorie angst kun je verschillende dingen tegenkomen: van verwondingen en lijken tot dierenleed, griezelige geluiden en horror. Maar ook aangrijpende beelden van zelfdoding of zelfbeschadiging. Net zoals bij geweld geldt: hoe echter en duidelijker iets in beeld komt, hoe hoger de leeftijd.

Lees meer

Seks

Het zien van seks kan jongeren, die hun (seksuele) identiteit aan het ontwikkelen zijn, een verkeerd beeld geven van wat 'normaal' is. Hoe ver een seksuele handeling gaat, en hoe vaak en duidelijk het in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie wordt gerookt, veel alcohol wordt gedronken of drugs worden gebruikt, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Gevaarlijke challenges of stunts

Het pictogram voor gevaarlijk gedrag geeft aan dat er gevaarlijke challenges of stunts voorkomen.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal