Klachten

Ben je het oneens met een Kijkwijzeradvies? Dan kun je via het klachtenformulier een klacht indienen bij het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer.

Een overzicht van alle behandelde klachten vind je hier:

Klachtenoverzicht

Wanneer kan ik een klacht indienen?

Bijvoorbeeld als:

  • een film een te laag leeftijdsadvies heeft
  • een serie op tv een andere leeftijd toont dan op de Kijkwijzer website staat
  • een film of tv-programma te vroeg wordt uitgezonden (zie de regels)
  • er een gewelddadige of enge trailer te zien is vóór een kinderfilm in de bioscoop.

Waarover kan ik géén klacht indienen?

Klachten over geschiktheid, kwaliteit, onderwerp of goede smaak worden niet in behandeling genomen. Ook kun je niet bij Kijkwijzer terecht als het gaat om wetgeving, zoals de toegangsregels van bioscopen. Hier gaat Kijkwijzer niet over en verwijzen we je door naar de overheid of naar de betreffende aanbieder of maker. Voor klachten over reclames kun je terecht bij de Reclame Code Commissie.

Geschikt of schadelijk

Het Kijkwijzersysteem kijkt alleen naar de risico's van beelden, want die kan de wetenschap objectief vaststellen. Het is lastig om te bepalen of een film of programma ook geschikt is voor een kind van een bepaalde leeftijd. Wat de één gepast of leuk vindt, vindt de ander juist (nog) niet gepast. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het Kijkwijzeradvies Alle Leeftijden, omdat er geen schadelijke beelden voor kinderen in voorkomen. Toch kan de film volledig ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat ze de inhoud niet begrijpen of het over een heftig onderwerp gaat.

Vraag of opmerking

Heb je geen klacht, maar wel een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Neem contact op

Klachtenformulier

Een klacht indienen kan via het klachtenformulier. 

Dien een klacht in

Klachtenprocedure in het kort

  • Televisieomroepen en distributeurs van films en series en uploaders van online video's met meer dan 500.000 volgers beoordelen hun producties zelf met behulp van het classificatiesysteem van Kijkwijzer. Deze organisaties moeten zich aan bepaalde regels houden.
  • Iedereen die een mogelijke overtreding van de regels van Kijkwijzer constateert, kan een klacht indienen bij Kijkwijzer (het NICAM).
  • Een klacht moet binnen twee weken na het zien van de fout via het klachtenformulier en goed onderbouwd bij het NICAM worden ingediend.
  • Is er sprake van een mogelijke overtreding van de regels van Kijkwijzer, dan kan de klacht behandeld worden door een onafhankelijke Klachtencommissie. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
  • Met klachten over geschiktheid, thematiek, normen en waarden of goede smaak kunt u niet bij het NICAM terecht. Zulke klachten kunnen rechtstreeks aan de aanbieder worden gericht, zoals aan de televisieomroepen of film- en dvd distributeurs.

De uitgebreide klachtenregeling kan gedownload worden via deze link.

De regels

Niet alles mag de hele dag op televisie worden uitgezonden. Ook trailers in de bioscoop moeten aan eisen voldoen. Wil jij weten welke regels er nog meer zijn?

De regels

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

6 jaar

Het leeftijdsadvies 6 jaar is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen enge en gewelddadige beelden. Juist jongere kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn.

Lees meer

9 jaar

Pas vanaf hun 9e begrijpen kinderen beter of een film of serie echt is. Sommige beelden krijgen daarom het leeftijdsadvies 9 jaar. 

Lees meer

12 jaar

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

Lees meer

14 jaar

Op deze leeftijd gebruiken kinderen film en televisie steeds vaker om ‘sociale’ lessen te leren, bijvoorbeeld over hoe je jezelf bent of hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Daarom kan het kijken naar gevaarlijk gedrag op deze leeftijd problemen veroorzaken.

Lees meer

16 jaar

Hoewel pubers van rond de 16 beter het verschil tussen goed en slecht begrijpen, betekent dat niet dat zij alle films en series zonder problemen kunnen volgen.

Lees meer

18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Lees meer

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Lees meer

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Gevaarlijke challenges of stunts

In content op video sharing platforms komen gevaarlijke challenges en stunts regelmatig voor.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal