Ben je het oneens met een Kijkwijzeradvies? Dan kun je via het klachtenformulier een klacht indienen bij het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer.
Een overzicht van alle behandelde klachten vind je hier:
Wanneer kan ik een klacht indienen?
Bijvoorbeeld als:
- een film een te laag leeftijdsadvies heeft
- een serie op tv een andere leeftijd toont dan op de Kijkwijzer website staat
- een film of tv-programma te vroeg wordt uitgezonden (zie de regels)
- er een gewelddadige of enge trailer te zien is vóór een kinderfilm in de bioscoop.
Waarover kan ik géén klacht indienen?
Klachten over geschiktheid, kwaliteit, onderwerp of goede smaak worden niet in behandeling genomen. Ook kun je niet bij Kijkwijzer terecht als het gaat om wetgeving, zoals de toegangsregels van bioscopen. Hier gaat Kijkwijzer niet over en verwijzen we je door naar de overheid of naar de betreffende aanbieder of maker. Voor klachten over reclames kun je terecht bij de Reclame Code Commissie.
Geschikt of schadelijk
Het Kijkwijzersysteem kijkt alleen naar de risico's van beelden, want die kan de wetenschap objectief vaststellen. Het is lastig om te bepalen of een film of programma ook geschikt is voor een kind van een bepaalde leeftijd. Wat de één gepast of leuk vindt, vindt de ander juist (nog) niet gepast. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het Kijkwijzeradvies Alle Leeftijden, omdat er geen schadelijke beelden voor kinderen in voorkomen. Toch kan de film volledig ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat ze de inhoud niet begrijpen of het over een heftig onderwerp gaat.


Klachtenprocedure in het kort
- Televisieomroepen en distributeurs van films en series en uploaders van online video's met meer dan 500.000 volgers beoordelen hun producties zelf met behulp van het classificatiesysteem van Kijkwijzer. Deze organisaties moeten zich aan bepaalde regels houden.
- Iedereen die een mogelijke overtreding van de regels van Kijkwijzer constateert, kan een klacht indienen bij Kijkwijzer (het NICAM).
- Een klacht moet binnen twee weken na het zien van de fout via het klachtenformulier en goed onderbouwd bij het NICAM worden ingediend.
- Is er sprake van een mogelijke overtreding van de regels van Kijkwijzer, dan kan de klacht behandeld worden door een onafhankelijke Klachtencommissie. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
- Met klachten over geschiktheid, thematiek, normen en waarden of goede smaak kunt u niet bij het NICAM terecht. Zulke klachten kunnen rechtstreeks aan de aanbieder worden gericht, zoals aan de televisieomroepen of film- en dvd distributeurs.
De uitgebreide klachtenregeling kan gedownload worden via deze link.
