Actueel

Let op! Heftige video op TikTok

Hilversum, 10 september 2020

Er circuleert er een heftige video op TikTok en andere social media-kanalen (zoals Instagram en Twitter). In de video pleegt een man zelfmoord. De schokkende beelden komen uit een livestream op Facebook, maar worden nu vooral gedeeld op TikTok: door mensen die andere gebruikers willen waarschuwen, maar ook door mensen die de beelden moedwillig verspreiden en anderen aansporen om te kijken. 

Verwijderen is lastig
TikTok heeft de originele video inmiddels verwijderd. Ook kopieën kunnen door een speciaal programma automatisch herkend en verwijderd worden, dankzij een soort digitale vingerafdruk. Toch blijven links naar de beelden op TikTok verschijnen. Hoe kan dat? 
 
De nare beelden verschijnen nu vaak bewerkt online. Dan zitten ze bijvoorbeeld tussen andere video’s in geknipt en geplakt, of zijn ze op de achtergrond te zien. De vingerafdruk die de originele video heeft, wordt dan niet meer herkend. Zulke kopieën moeten handmatig worden verwijderd.
 
Kijkwijzer en heftige beelden
Kijkwijzer informeert over heftige beelden. De organisatie achter TikTok is namelijk niet in Nederland gevestigd en heeft daarom geen Kijkwijzer. 

Wie de video onverhoopt tegenkomt kan deze op TikTok melden door gebruik te maken van de misbruikknop. In deze blog van Mediawijzer lees je verder hoe je sociale media thuis bespreekbaar maakt.
 
Meer lezen?
Heb jij vragen over zelfmoord? Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl.
terug naar nieuwsoverzicht