Kijkwijzer classificatie

Lord of the Rings, the: The Fellowship of the Ring


Productietype: Speelfilm
Genre: Actie,Avontuur

Mogelijk schadelijk tot 12 jaarGeweldAngst
Synopsis:
De trilogie 'The Lord Of The Rings' (In de Ban van de Ring) vertelt het verhaal van de strijd tussen goed en kwaad, om het bezit van de magische ring. In dit eerste deel worden we meegenomen naar 'Middle-earth' en terug naar de tijd waarin mensen de wereld deelden met onsterfelijke elfen, machtige tovenaars, nijvere dwergen en Hobbits. Door een bepaling van het lot heeft de kleine Hobbit, genaamd Frodo, de ring in handen gekregen. Dan ontdekt Gandalf, een tovenaar die van oudsher nauwe banden heeft met de Hobbits, dat het kleinood eigenlijk 'The One Ring' is, ooit gesmeed door 'Sauron, The Dark Lord'. Frodo moet nu een zware reis aangaan om de Ring terug te gooien in de vuren van 'Mount Doom'.

Geweld

Er zit regelmatig (fysiek) geweld in dit eerste deel van de The Lord of the Rings filmreeks. Veel van dit geweld komt hard aan bij de slachtoffers, en wordt ook in detail in beeld gebracht. Zo zien we in de introscène een grote veldslag waarin veel slachtoffers vallen. Ook vindt er een gevecht plaats tussen twee tovenaars: het tovergeweld dat zij gebruiken komt hard aan. Een van de tovenaars wordt meerdere keren op de grond en tegen de muur aan gesmeten, waarbij hij zichtbaar en hoorbaar pijn heeft. Verder worden er personages neergestoken, geraakt met pijlen, de afgrond in getrokken en hardhandig omver geduwd.

Het zien van indringend geweld kan kinderen bang maken, of minder gevoelig voor het zien van geweld.

Angst

Er zitten meerdere griezelige elementen in deze film die leiden tot een 12 jaar advies. Zo worden de hoofdpersonen achtervolgd, omsingeld en aangevallen door gezichtloze, in zwarte mantels gehulde geesten en door moordzuchtige orcs en aardmannen. Deze figuren zien er dreigend uit en gedragen zich ook zo. Bovendien zitten er angstaanjagende geluids- en muziekeffecten onder deze beelden.

Verder zie je zeer angstige mensen die vluchten terwijl hun dorp wordt verwoest, en (erg bange) personages die zich verstoppen voor dreigende wezens of die het slachtoffer zijn van geweld. Het kan voor jonge kinderen eng zijn om bange personages en slachtoffers van geweld en oorlogen te zien, zeker als ze erg met die personages meeleven. 

Volledig classificatieresultaat: Uitleg verbergen G12,A12,SAL,DAL,HAL
Uitleg classificatieresultaat:
Geweld12
Angst12
SeksAL
DiscriminatieAL
Drugs- en/of alcoholgebruikAL
Mogelijk schadelijk tot 12 jaarGeweldAngst

Release- / uitzenddatum: 20-12-2001

Regisseur: Peter Jackson
Producent: New Line Cinema
Productiejaar: 2001
Lengte (origineel): 0 min.
Organisatie: A-Film Distribution

Meer informatie over deze film/programma:

terug naar zoekresultaten