Actueel

NICAM gastheer van internationale conferentie over classificatie van audiovisuele media

Hilversum, 12 oktober 2007

Ruim 30 media experts uit Europa, Australië en Singapore namen deel aan een conferentie die het NICAM op 27 en 28 september 2007 in Hilversum en Amsterdam organiseerde.
Op de agenda stonden actuele onderwerpen zoals de nieuwe richtlijn van de Europese Commissie ‘Audio-visual Media Services Directive’, het verschil in classificatie tussen films en games en de mogelijkheden om het publiek te informeren over de ‘geschiktheid’ van audiovisuele producties. Daarnaast werden de classificatiesystemen van Kijkwijzer en PEGI toegelicht en gedemonstreerd.

 

Marcel Boulogne van de Europese Commissie sprak over de nieuwe Europese richtlijn. Professor Nico van Eijk reageerde hierop door vraagtekens te plaatsen bij het onderscheid dat in de richtlijn nog wordt gemaakt tussen ‘lineair’ in de vorm van traditionele televisie en ‘non lineair’ via internet. Volgens hem wordt in de richtlijn te weinig rekening gehouden met de vervlechting van televisie en internet.

 

Veel belangstelling was er voor de presentatie van het Kijkwijzer systeem. David Cooke van het de Engelse filmkeuringsinstituut BBFC was positief over de wetenschappelijke onderbouwing en de opzet van het systeem: ‘Een interessant systeem voor andere landen, het heeft exportwaarde’. Hij vroeg zich wel af of Kijkwijzer ook bestand is als er ‘moral panic’ uitbreekt naar aanleiding van een gewelddadig incident waarbij media als schuldigen worden aangewezen

 

Verschillende presentaties lieten verder zien dat wordt onderzocht of er naast de bekende ‘filmkeuringen’, ook informatie over de geschiktheid van audiovisuele producties in de vorm van adviezen verstrekt kan worden. Dit onderwerp is niet alleen in Nederland actueel maar speelt ook in Denemarken, Oostenrijk en Duitsland. 

 
terug naar nieuwsoverzicht