Nieuws

Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een Nintendo Wii!

Hoe viert jouw Kijkwijzer poppetje zijn 10e verjaardag? Laat het zien in een fotostrip en maak kans op een Nintendo Wii, Nintendo 3DS of één van de spetterende weekprijzen!
Doe mee met de prijsvraag en maak kans op een Nintendo Wii!

Eerste Kindermediaweek 3 tot 10 september 2011

Kinderen zitten dagelijks vele uren achter het beeldscherm. Daarom is het, naast de Kinderboekenweek, de hoogste tijd voor een jaarlijkse Kindermediaweek.
Eerste Kindermediaweek 3 tot 10 september 2011

Yes-R maakt Kijkwijzer rap

De bekende rapper Yes-R heeft een Kijkwijzer rap gemaakt. Lees meer en beluister de Kijkwijzer rap.
Yes-R maakt Kijkwijzer rap

Kijkwijzer viert feest met de première van Rio

Kijkwijzer viert feest! Dit jaar bestaat Kijkwijzer alweer 10 jaar. Op 20 april was er dan ook een groot feest in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam om dit te vieren. Ongeveer 100 kinderen en hun ouders konden genieten van lekkere drankjes, cakejes, popcorn en suikerspinnen, lieten zich verrassen door een ballonnenkunstenaar en konden zich feestelijk laten schminken. Maar dat was nog niet alles! Alle feestgangers waren die middag aanwezig bij de première van de animatiefilm Rio in 3D! Bekijk hier het filmpje die op deze feestelijke dag gemaakt is.
Kijkwijzer viert feest met de première van Rio

Kijkwijzer & PEGI app voor op je mobiel

Als jij of één van je ouders een iPhone, iPad of iPod Touch heeft, kun je gratis twee verschillende apps downloaden waarmee je de classificatie van films, televisieprogrammas en games kunt opzoeken. Voor films en televisie is de Kijkwijzer app beschikbaar, voor games is er de app van PEGI, de Europese Kijkwijzer voor games. Heel handig natuurlijk, want zo kunnen jij en je ouders op elk gewenst moment en op elke plek de leeftijdsclassificaties van films, televisieprogrammas en games opvragen. Bijvoorbeeld als je naar de bioscoop wilt gaan en je de classificatie van een nieuwe film nog niet weet of als je ouders een nieuwe film of game willen kopen voor je verjaardag. Met de Kijkwijzer app kun je van meer dan 30.000 films en tv-programmas de classificatie opzoeken en vind je er ook informatie met uitleg over de pictogrammen. Ook kun je in contact komen met Kijkwijzer via deze app. Met de PEGI database kun je de classificaties van ruim 14.000 games opzoeken. De apps kunnen via deze links worden gedownload: Kijkwijzer: http://itunes.apple.com/nl/app/kijkwijzer/id389743225 PEGI: http://itunes.apple.com/nl/app/pegi/id371439512
Kijkwijzer & PEGI app voor op je mobiel

Parental Control biedt helpende hand

Kinderen hebben tegenwoordig gemakkelijk toegang tot allerlei media. Dat is leuk, ze leren ervan en het is goed voor hun contacten. Maar veel ouders vinden het niet wenselijk dat hun kinderen zomaar met alles worden geconfronteerd wat die media te bieden hebben. Parental Control stelt ouders onder meer in staat om toegang tot games, websites, bepaalde inhoud en diensten uit te schakelen of te beperken. Deze Parental Control functies worden vaak meegeleverd als onderdeel van media apparaten (game consoles, mobiele telefoons), besturingssystemen (Windows, Apple, Firefox), software en platforms (beveiligingsoftware, online games, social networks), en televisieaanbod (digitale tv-kanalen, satelliet-tv).
Parental Control biedt helpende hand

Wees wijs met games

PEGI, de Kijkwijzer voor games, start deze maand een clipcampagne in verschillende grote Nederlandse speelgoedwinkels, warenhuizen, muziek- en elektronicazaken die games verkopen. De campagne 'Wees wijs met games' is bedoeld om ouders en kopers van games te attenderen op de leeftijdsadviezen van PEGI. Voor de campagne zijn vijf korte clipjes ontwikkeld die elk aandacht besteden aan mogelijke risicovolle inhoud van games, zoals geweld, angst, seks, grof taalgebruik, en aan de risicos van online gamen. Daarnaast is ook een langere clip beschikbaar waarin deze themas zijn samengebracht:
Wees wijs met games

Mediaopvoeding krijgt leerstoel

Peter Nikken, specialist op het gebied van jeugd, media en opvoeding is per 1 januari benoemd tot bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Faculteit der Historische Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De leerstoel is ingesteld om de kennis over de rol van ouders bij het mediagebruik van hun kinderen te vergroten.
Mediaopvoeding krijgt leerstoel

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

6 jaar

Het leeftijdsadvies 6 jaar is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen enge en gewelddadige beelden. Juist jongere kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn.

Lees meer

9 jaar

Pas vanaf hun 9e begrijpen kinderen beter of een film of serie echt is. Sommige beelden krijgen daarom het leeftijdsadvies 9 jaar. 

Lees meer

12 jaar

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

Lees meer

14 jaar

Op deze leeftijd gebruiken kinderen film en televisie steeds vaker om ‘sociale’ lessen te leren, bijvoorbeeld over hoe je jezelf bent of hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Daarom kan het kijken naar gevaarlijk gedrag op deze leeftijd problemen veroorzaken.

Lees meer

16 jaar

Hoewel pubers van rond de 16 beter het verschil tussen goed en slecht begrijpen, betekent dat niet dat zij alle films en series zonder problemen kunnen volgen.

Lees meer

18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Lees meer

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Lees meer

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal