Nieuws

Commercial Ordinary Dad

Hier vindt u informatie over de commercial Ordinary Dad die te zien is op de RTL-zenders.
Commercial Ordinary Dad

Klachten n.a.v. filmposter 'Sint'

Het NICAM en de Reclame Code Commissie hebben een groot aantal klachten ontvangen over met name de filmposter van de film Sint.
Klachten n.a.v. filmposter 'Sint'

iPhone apps voor Kijkwijzer en games classificaties nu beschikbaar

Het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, introduceert twee gratis apps waarmee consumenten via hun iPhone, iPad of iPod Touch de leeftijdsclassificaties van films, televisieprogrammas en games kunnen raadplegen.
iPhone apps voor Kijkwijzer en games classificaties nu beschikbaar

Classificatie 3D films

Het NICAM organiseerde op 19 en 20 mei in Den Haag een conferentie waaraan werd deelgenomen door ruim 30 filmclassificatie experts en vertegenwoordigers van filmclassificatie instellingen uit 11 Europese landen, en uit Australië en Singapore. De deelnemers uit Europa waren afkomstig uit Engeland, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Portugal, Hongarije en de Europese Commissie.
Classificatie 3D films

Nieuwe mogelijkheden en risicos van internetgebruik door jongeren in kaart

In Nederland, maar ook elders, verkennen jongeren intensief de mogelijkheden van internet. Deze verkenning begint overal op steeds jongere leeftijd. Jongeren krijgen te maken met zowel de positieve als de negatieve kanten van internet. Het project EU kids online (2006-2009) is uitgevoerd om het beschikbare onderzoek naar het gebruik van internet en nieuwe online technologieën van jongeren tot en met 18 jaar te inventariseren en heranalyseren. Dit is uitgegeven in de vorm van een rapport NL kids online; Nieuwe mogelijkheden en risicos van internetgebruik door jongeren.
Nieuwe mogelijkheden en risicos van internetgebruik door jongeren in kaart

NICAM onderzoekt gebruik parental control functies

Het toenemende (mobiele) mediagebruik van kinderen - via bijvoorbeeld mobiele gameconsoles, smartphones en laptops is voor het NICAM aanleiding om te onderzoeken of parental control functies voldoende bekend zijn en goed werken. Deze functies stellen ouders in staat om het gebruik van die media door hun kinderen te controleren en te beperken. De Adviescommissie van het NICAM heeft het initiatief genomen tot het onderzoek,
NICAM onderzoekt gebruik parental control functies

Gebruik en vertrouwen Kijkwijzer groeien

Een groeiend aantal ouders maakt gebruik van Kijkwijzer. In totaal 92 procent van de ouders met kinderen tot 16 jaar geeft aan Kijkwijzer te gebruiken. Bijna de helft doet dit vaak of regelmatig en slechts 8 procent zegt nooit gebruik te maken van Kijkwijzer. In 2008 maakte nog 14 procent van de ouders nooit gebruik van Kijkwijzer. Er is geen verschil in het gebruik in relatie tot het opleidingsniveau of de sociale klasse van de ouders. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NICAM onlangs heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Intomart GFK onder 500 ouders met kinderen tot 16 jaar.
Gebruik en vertrouwen Kijkwijzer groeien

UP krijgt 6 jaar classificatie

De Klachtencommissie van het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, heeft vrijdag 30 oktober uitspraak gedaan met betrekking tot de film UP, die momenteel in de bioscopen draait. Volgens distributeur Disney is UP voor alle leeftijden. De onafhankelijke Klachtencommissie concludeert in haar uitspraak dat dit onterecht is en heeft daarom de leeftijdsclassificatie verhoogd naar 'let op met kinderen tot 6 jaar'. De Klachtencommissie vindt het belangrijk ouders en opvoeders te laten weten dat ze voorzichtig moeten zijn kinderen jonger dan zes naar de film te laten kijken. Disney is het niet eens met de uitspraak en heeft aangekondigd in beroep te gaan.
UP krijgt 6 jaar classificatie

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 kan het schadelijk zijn om beelden te zien van geweld, enge dieren of fantasiefiguren (zoals monsters en heksen) of van verwondingen. Kinderen onder de 6 hebben nog veel moeite om het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ te zien.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar

Voor kinderen jonger dan 9 kan het schadelijk zijn om griezelige beelden te zien, geweld tegen kinderen of dieren, of slachtoffers van bijvoorbeeld een ramp of oorlog.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar

Beelden van hard geweld, bloederige wonden, lijken, mensen of dieren die doodsbang zijn, of beelden van alcohol/drugs, discriminatie of seks kunnen schadelijk zijn voor kinderen jonger dan 12.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar

Beelden van gevaarlijk gedrag (zoals stunts en challenges) kunnen schadelijk zijn voor jongeren onder de 14. Ook horrorfilms (zowel realistische als onrealistische) zijn mogelijk schadelijk.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

Beelden van heftig geweld, horror, (expliciete) seks en verheerlijking van alcohol en drugs kunnen schadelijk zijn voor pubers van rond de 16. Ze zijn op zoek naar hun eigen grenzen, en naar spanning en sensatie. De invloed van hun leeftijdsgenoten is groot.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Er kunnen allerlei soorten geweld voorkomen in producties. Van slaan en schoppen tot schieten, martelen of seksueel geweld. De algemene regel is: hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd. Ook wordt er gekeken naar hoe hard en hoe écht het geweld is, en of er bloed te zien is.

Lees meer

Angst

In de categorie angst kun je verschillende dingen tegenkomen: van verwondingen en lijken tot dierenleed, griezelige geluiden en horror. Maar ook aangrijpende beelden van zelfdoding of zelfbeschadiging. Net zoals bij geweld geldt: hoe echter en duidelijker iets in beeld komt, hoe hoger de leeftijd.

Lees meer

Seks

Het zien van seks kan jongeren, die hun (seksuele) identiteit aan het ontwikkelen zijn, een verkeerd beeld geven van wat 'normaal' is. Hoe ver een seksuele handeling gaat, en hoe vaak en duidelijk het in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie wordt gerookt, veel alcohol wordt gedronken of drugs worden gebruikt, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Gevaarlijke challenges of stunts

Het pictogram voor gevaarlijk gedrag geeft aan dat er gevaarlijke challenges of stunts voorkomen.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal