Classificatie 3D films

Het NICAM organiseerde op 19 en 20 mei in Den Haag een conferentie waaraan werd deelgenomen door ruim 30 filmclassificatie experts en vertegenwoordigers van filmclassificatie instellingen uit 11 Europese landen, en uit Australië en Singapore. De deelnemers uit Europa waren afkomstig uit Engeland, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Portugal, Hongarije en de Europese Commissie.
Het NICAM had voor de conferentiedeelnemers een intensief programma voorbereid. Op de eerste dag rapporteerden de vertegenwoordigers van negen nationale filmclassificatie instellingen over de laatste ontwikkelingen in hun land. Het NICAM presenteerde zelf een overzicht van nieuwe activiteiten, zoals Buro240a en het pilot project MediaSmarties.
 
Prof. Patti Valkenburg, lid van de Wetenschapscommissie van het NICAM, gaf een toelichting op de invoering van de 9 jaar leeftijd voor Kijkwijzer.   
De tweede conferentiedag vond deels plaats op het ministerie van OCW, waar gesproken werd over de implementatie in de verschillende Europese lidstaten van de onlangs verschenen Europese richtlijn Audiovisual Media Services. De discussie, gemodereerd door prof. Nico van Eijk, werd ingeleid met een introductie van Marcel Boulogne van de audiovisuele beleidsafdeling van de Europese Commissie en met een verklaring van prof.  Madeleine de Cock Buning van het Commissariaat voor de Media. 
  

Spectaculair 


Tijdens de ochtendsessie van 20 mei in Pathé Buitenhof stonden de spectaculaire ontwikkeling van 3D film en de mogelijke gevolgen voor filmclassificatie centraal.  Een thema waarmee filmclassificatie instellingen in meerdere landen momenteel  worstelen. Op dit moment zijn er dan ook meer vragen dan antwoorden. In Zweden overweegt men om films die in 3D en 2D versies worden uitgebracht afzonderlijk te classificeren. In Portugal heeft de vertoning van 3D films zoals Avatar geleid tot waarschuwingen in de media door medische specialisten.  
 
Ed Tan, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig lid van de Wetenschapscommissie van het NICAM, presenteerde zowel de eerste, voorlopige bevindingen van eigen onderzoek naar de effecten van 3D filmvertoningen, als enkele deelresultaten van een recent publieksonderzoek dat het NICAM heeft laten uitvoeren.  Het aantal volwassen en kinderen dat een 3D film gezien heeft en vanuit die ervaring een mening kan geven groeit weliswaar, maar het gaat nu nog om een minderheid. 
 
Ed Tan constateerde dat 3D wel degelijk effecten kan hebben. Het gaat dan vooral om versterkte impact,  bijvoorbeeld in de vorm van een opwindend of  angstaanjagend effect. Ook kan het kijken naar 3D beelden fysieke gevolgen hebben, zo wordt soms hoofdpijn gemeld. De afstand tot het scherm die men bij 3D inneemt, is  belangrijk voor de ervaring met 3D, zo blijkt uit Tans onderzoek. Maar hij constateert ook dat nog teveel onduidelijk is om definitieve conclusies te trekken. Zoals de fysieke gevolgen van herhaalde blootstelling aan 3D voor de lange termijn en of de effecten gerelateerd kunnen worden aan de leeftijd van een kind. 
 

Ouders maken zich nog geen zorgen 


Uit het NICAM onderzoek blijkt dat een kleine meerderheid (51%) van de ouders zich weinig zorgen maakt over de effecten van 3D en geen reden ziet om deze films strenger te classificeren. 
 
Volgens Ed Tan is er voldoende aanleiding om goed naar het verschijnsel 3D te kijken. In afwachting van de resultaten van uitgebreider  onderzoek, stelt hij voor dat het publiek in elk geval duidelijk wordt geïnformeerd als het bij een film om een 3D vertoning gaat. Want, volgens Tan, zullen we nog veel te maken krijgen met  3D; het is geen tijdelijke hype, maar een blijvertje. 
 
Ook de conferentiedeelnemers concludeerden dat er meer onderzoek en ervaring met 3D nodig is, voordat de conclusie kan worden getrokken dat 3D films anders geclassificeerd dienen te worden dan 2D films. 

Recente nieuwsberichten

Het recht op bescherming tegen schadelijke content, ook op social media

Kinderen hebben het recht beschermd te worden tegen schadelijke content op social media. Lees het essay dat Tiffany van Stormbroek, directeur-bestuurder van NICAM, hierover schreef voor UNICEF.

Lees verder

Special Media Awards: dit zijn de winnaars

Woensdag 8 november kwamen 30 genomineerden uit het hele land naar Beeld & Geluid in Hilversum voor de leukste award uitreiking van Nederland: de Special Media Awards. De Special Media Awards zijn de prijzen voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken. Tijdens een spannende show maakten Irene Moors en Kevin van den Berg de 10 winnaars bekend.

Lees verder

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 kan het schadelijk zijn om beelden te zien van geweld, enge dieren of fantasiefiguren (zoals monsters en heksen) of van verwondingen. Kinderen onder de 6 hebben nog veel moeite om het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ te zien.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar

Voor kinderen jonger dan 9 kan het schadelijk zijn om griezelige beelden te zien, geweld tegen kinderen of dieren, of slachtoffers van bijvoorbeeld een ramp of oorlog.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar

Beelden van hard geweld, bloederige wonden, lijken, mensen of dieren die doodsbang zijn, of beelden van alcohol/drugs, discriminatie of seks kunnen schadelijk zijn voor kinderen jonger dan 12.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar

Beelden van gevaarlijk gedrag (zoals stunts en challenges) kunnen schadelijk zijn voor jongeren onder de 14. Ook horrorfilms (zowel realistische als onrealistische) zijn mogelijk schadelijk.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

Beelden van heftig geweld, horror, (expliciete) seks en verheerlijking van alcohol en drugs kunnen schadelijk zijn voor pubers van rond de 16. Ze zijn op zoek naar hun eigen grenzen, en naar spanning en sensatie. De invloed van hun leeftijdsgenoten is groot.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Er kunnen allerlei soorten geweld voorkomen in producties. Van slaan en schoppen tot schieten, martelen of seksueel geweld. De algemene regel is: hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd. Ook wordt er gekeken naar hoe hard en hoe écht het geweld is, en of er bloed te zien is.

Lees meer

Angst

In de categorie angst kun je verschillende dingen tegenkomen: van verwondingen en lijken tot dierenleed, griezelige geluiden en horror. Maar ook aangrijpende beelden van zelfdoding of zelfbeschadiging. Net zoals bij geweld geldt: hoe echter en duidelijker iets in beeld komt, hoe hoger de leeftijd.

Lees meer

Seks

Het zien van seks kan jongeren, die hun (seksuele) identiteit aan het ontwikkelen zijn, een verkeerd beeld geven van wat 'normaal' is. Hoe ver een seksuele handeling gaat, en hoe vaak en duidelijk het in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie wordt gerookt, veel alcohol wordt gedronken of drugs worden gebruikt, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Gevaarlijke challenges of stunts

Het pictogram voor gevaarlijk gedrag geeft aan dat er gevaarlijke challenges of stunts voorkomen.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal