Week Tegen Pesten (23 t/m 27 september)

Tijdens de Week Tegen Pesten wordt landelijk aandacht besteed aan het aanpakken van pesten, op scholen maar ook in de media. Deze 4 films en programma's kun je gebruiken om er over te praten.
Van 23 tot en met 27 september is het de Week Tegen Pesten. Die is bedacht door Stichting School & Veiligheid en heeft dit keer als thema Wees een held, met elkaar.

Opening in de bioscoop
Op maandag 23 september wordt de Week in Pathé Utrecht Leidsche Rijn geopend door minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, samen met presentatrice Anne-Mar Zwart (van het programma 'Anti Pest Club' - daarover hieronder meer). Bij de opening zijn ook 180 basisschoolleerlingen aanwezig en wordt - samen met een deel van de cast - de film 'De Club van Lelijke Kinderen' gekeken. Die film draait vanaf 9 oktober in de bioscopen. Benieuwd naar de classificatie van 'De Club van Lelijke Kinderen'? Klik dan hier.

Pesten in films en programma's
Dit jaar zijn NPO Zapp en de EO de officiële partners van de Week Tegen Pesten. Maar op méér zenders en (online) kanalen wordt aandacht besteed aan het onderwerp. Een film of programma kan namelijk een goede manier zijn om, thuis of op school, een gesprek te starten.
 
Kijkwijzer steunt de Week Tegen Pesten. Daarom vind je hieronder een aantal films en programma’s die komende week op tv of online te vinden zijn, waarin pesten centraal staat of voorkomt. De classificaties van Kijkwijzer staan onder de titel. Bij sommige producties is het goed om extra op te letten met jonge kinderen: mogelijk vinden zij sommige beelden of het thema te heftig.
 
Pesten gaat soms gepaard met discriminatie en (een dreiging van) fysiek geweld. Als dat in een film of programma te zien is, dan komen bovenstaande pictogrammen meestal bij de productie te staan. Op basis van die pictogrammen, plus nog een aantal andere elementen, komt er ook een bepaald leeftijdspictogram bij.


Anti Pest Club

[AL]
de presentatoren van Anti Pest Club op NPO Zapp
In 'Anti Pest Club' gaat Anne-Mar Zwart langs bij verschillende basissschoolklassen waar gepest wordt. Samen met de klas wil ze er voor zorgen dat de sfeer verandert en iedereen met plezier naar school kan gaan. Tijdens de Week Tegen Pesten komt dit programma dagelijks om 17:10 uur op NPO 3.

De Boskampi's

[6] [G] [A]

Rik Boskamp wordt gepest, net als zijn sullige vader. Tijdens het kijken naar een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat zijn vader mag promoveren op het werk en dat ze moeten verhuizen. Op zijn nieuwe school en in zijn nieuwe buurt houdt Rikki (want zo heet hij nu) iedereen voor dat ze uit Italië komen (en Boskampi heten), lid zijn van een maffiabende en zijn vader de maffiabaas is. Het plan werkt, totdat Rik's oude pestkop ook in de buurt komt wonen...
'De Boskampi's' komt op zondag 22 september, de dag vóór de Week Tegen Pesten, op NPO 3 om 15:30 uur. Kijk hier waar je de film later nog meer kunt kijken.

Spijt!

[9] [A] [T]

'Spijt!' is gebaseerd op een boek van Carry Slee. Het gaat over Jochem, die erg gepest wordt, en David, die zich daar aan ergert maar er ook niet echt iets van durft te zeggen. Tijdens een klassenfeest is David zo druk met indruk maken op een meisje, dat hij niet doorheeft dat Jochem op het feest extra hard wordt aangepakt door zijn pestkoppen. De volgende dag hoort hij op school dat Jochem na het feest niet is thuisgekomen.
'Spijt!' komt op vrijdag 27 september om 15:30 uur op NPO3. Lees hier waar je 'Spijt!' nog meer kunt kijken. 

Audrie & Daisy

[AL] [T]

'Audrie & Daisy' is een door Netflix geproduceerde documentaire over twee Amerikaanse tienermeisjes die worden aangerand. Filmpjes daarvan komen op het internet terecht, met alle gevolgen vandien. De film is "bij uitstek geschikt als educatie over seksuele grenzen en socialemediagebruik" (via VPRO) en wordt veel op school gebruikt als gespreksstarter, ook over (cyber)pesten. Omdat de documentaire niet direct heftige beelden toont, is hij geclassificeerd als 'alle leeftijden' met grof taalgebruik. Qua thematiek is de productie echter niet aan te raden voor jonge kinderen.

 
 
+ Ken je meer goede films of programma's om te kijken tijdens de Week Tegen Pesten? Laat het ons weten op Twitter en gebruik de hashtags #kijkwijzer en #weektegenpesten.

+ Meer lezen over pesten en wat je daar tegen kunt doen? Lees dit dossier over pesten (via mediawijsheid.nl).

 

Gerelateerde berichten

Commercial Thor: Love & Thunder

Vanaf 6 juli is de speelfilm Thor: Love & Thunder te zien in de bioscoop. De commercial van film is vanaf 27 juni te zien op televisie en social media.

Lees verder

“Iedereen moet Kijkwijzer-icoontjes gebruiken”

Op 17 mei heeft het Commissariaat voor de Media bekendgemaakt dat uploaders met (onder andere) meer dan 500.000 volgers en abonnees op platforms als YouTube, Instagram en TikTok zich vanaf 1 juli moeten houden aan strengere regels. 

Lees verder

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Alle leeftijden

6 jaar

Het leeftijdsadvies 6 jaar is ontwikkeld om jonge kinderen te beschermen tegen enge en gewelddadige beelden. Juist jongere kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn.

6 jaar

9 jaar

Pas vanaf hun 9e begrijpen kinderen beter of een film of serie echt is. Sommige beelden krijgen daarom het leeftijdsadvies 9 jaar. 

9 jaar

12 jaar

Tussen de 10 en 12 jaar gaan kinderen op een andere manier naar de wereld kijken. Toch zijn deze kinderen nog makkelijker te beïnvloeden dan pubers. 

12 jaar

14 jaar

Op deze leeftijd gebruiken kinderen film en televisie steeds vaker om ‘sociale’ lessen te leren, bijvoorbeeld over hoe je jezelf bent of hoe je het beste met anderen om kunt gaan. Daarom kan het kijken naar gevaarlijk gedrag op deze leeftijd problemen veroorzaken.

14 jaar

16 jaar

Hoewel pubers van rond de 16 beter het verschil tussen goed en slecht begrijpen, betekent dat niet dat zij alle films en series zonder problemen kunnen volgen.

16 jaar

18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

18 jaar

Geweld

Kinderen die geweld zien, kunnen daar agressief of bang van worden. Of ze kunnen gemakkelijk over geweld gaan denken: het stompt ze af. Er spelen wel een aantal dingen mee, die bepalen hoe groot de kans op deze schadelijke gevolgen is. Bijvoorbeeld: hoe écht het geweld is, of er bloed te zien is, of dat het geweld beloond wordt.

Geweld

Angst

Van enge beelden kunnen kinderen schrikken, bang en onrustig worden of zelfs langdurige angsten zoals nachtmerries krijgen. Hoe heftig deze effecten zijn, verschilt per persoon en per leeftijd.

Angst

Seks

Kinderen en jongeren die middenin hun (seksuele) ontwikkeling zitten, kunnen nog niet toe zijn aan het zien van seks. Ook kunnen ze het soms niet goed plaatsen. Kijkwijzer houdt hier rekening mee. Hoe duidelijk seks in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Seks

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Grof taalgebruik

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van ras, religie, seksuele voorkeur, geslacht of nationaliteit. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Discriminatie

Drugs

Als in een film of serie harddrugs worden gebruikt, of (veel) alcohol, softdrugs of tabak, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Roken, alcohol en drugs

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal