Games
Controller en tv

Bij films en tv-programma’s kunnen ouders en kinderen gebruik maken van Kijkwijzer. Maar ook games kunnen beelden en elementen bevatten waar kinderen nog niet klaar voor zijn, of waar je als ouder van wil weten. Daarbij helpt PEGI.

Op deze pagina lees je meer over PEGI én over de wereld van games.

Hoe werkt PEGI?

Net als Kijkwijzer gebruikt PEGI pictogrammen die info geven over wat er in een spel zit, en wat het bijbehorende leeftijdsadvies is. De PEGI-leeftijd zegt iets over de geschiktheid van een game voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Het gaat dus niet over hoe moeilijk een spel is.

Alle leeftijden Let op met kinderen tot 7 jaar Let op met kinderen tot 12 jaar Let op met kinderen tot 16 jaar Let op met kinderen tot 18 jaar


Geweld Grof taalgebruik Angst Seks Drugs Discriminatie Gokken In-game aankopen

PEGI’s pictogrammen vind je altijd op de verpakking van een game in de winkel. Ook in de online winkels van Nintendo, PlayStation en Xbox kun je de pictogrammen vinden, net als in de Google Play Store. Meer toelichting op de PEGI-pictogrammen kun je vinden in de (Engelstalige) PEGI app  (beschikbaar voor Android en Apple telefoons) óf door de titel op te zoeken op Kijkwijzer.nl.

Aan de PEGI-leeftijden zijn regels verbonden. Winkels zijn daardoor wettelijk verplicht om geen PEGI 16 of PEGI 18 game te verkopen aan kinderen die daar te jong voor zijn. 

+ Website van PEGI

Wees wijs met games


Het is niet altijd makkelijk om als ouder keuzes te maken over games, vooral als je niet zo bekend bent in de wereld van videospellen. De PEGI-pictogrammen helpen je goed op weg, maar verdere verdieping in een spel (en de game-wereld in het algemeen) is ook belangrijk. Wat kun je allemaal doen, en wat moet je weten?

Zoek informatie op
Online zijn veel artikelen te vinden over games. Ook hier op Kijkwijzer.nl vind je een lijst met populaire games. Waar gaan ze eigenlijk over en waar kan een kind tegenaan lopen? 
 
Ook staan er veel video’s online waarin mensen delen hoe ze een spel spelen. Dat soort video’s geven vaak een goed beeld van de spelinhoud en zijn onder kinderen bovendien razend populair.

Weet wat er speelt
Wanneer je info opzoekt over games, kun je termen tegenkomen als ‘loot boxes’, ‘microtransacties’, en ‘battle royale’… Het is handig om te weten wat dergelijke termen betekenen en hoe ze in games verwerkt zitten, zodat je weet wat het effect er van kan zijn op kinderen. 

Spreek grenzen af (en maak gebruik van ouderlijk toezicht)
Denk hierbij aan een maximale PEGI-leeftijdsgrens, speelduur en uitgaven. 
 
Pas deze grenzen toe met behulp van ouderlijk toezicht (parental controls). Alle spelplatforms- en apparaten zijn uitgerust met systemen waarmee je spelgedrag kunt controleren. Je leest er hier meer over, of hier op de website van PEGI.

Houd rekening met online interactie en sociale aspecten
Tegenwoordig kunnen veel games online met anderen worden gespeeld, bijvoorbeeld met vriendjes en vriendinnetjes. Maar soms kun je ook communiceren met onbekende medespelers, bijvoorbeeld via de audio van een koptelefoon of via tekst in een chat. Zorg dat je kinderen weten dat ze hier geen persoonlijke gegevens op moeten vrijgeven, en dat ze ongepast gedrag moeten melden.
 
Ook online interactie kun je controleren met behulp van ouderlijk toezicht.
 
+ Gameninfo.nl, een website van het Trimbos Instituut over gamen, gezondheid en opvoeding
+ Dossier ‘Gamen’ op Mediawijsheid.nl, informatie over (verstandig) gamen