PEGI uitgelegd

Wees wijs met games
De meeste ouders willen niet dat hun kinderen iedere game spelen. Daar hebben ze gelijk in, want sommige games kunnen ongeschikt zijn voor jongere kinderen. Enge beelden kunnen leiden tot nachtmerries en grove taal wordt gemakkelijk overgenomen.

Beelden werken echter niet bij alle kinderen op dezelfde manier. Leeftijd speelt een belangrijke rol, maar ook de aard van het kind zelf. Sommige kinderen laten zich gemakkelijker beïnvloeden dan andere. Ouders weten meestal zelf het beste wat hun kind aankan. Daarom helpt PEGI hen bij het maken van een goed geïnformeerde aankoopbeslissing.

Hoe werkt PEGI?
De PEGI-leeftijdsclassificatielogo's staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18. Ze geven een betrouwbare indicatie van de geschiktheid van het spel met het oog op de bescherming van minderjarigen.

Op bijna iedere game staat een leeftijdsadvies. Dit advies geeft aan tot welke leeftijd een game ongeschikt kan zijn. De leeftijdsadviezen staan op de voorkant van een gameverpakking.

Alle leeftijden Let op met kinderen tot 7 jaar Let op met kinderen tot 12 jaar Let op met kinderen tot 16 jaar Let op met kinderen tot 18 jaar


De informatie van PEGI bestaat daarnaast uit symbolen die aangeven waarom een game een bepaald leeftijdsadvies gekregen heeft. Dat kan bijvoorbeeld zijn vanwege geweld of seks of omdat er angstaanjagende beelden in de game zitten. PEGI kent acht verschillende van deze symbolen. Ze staan op de achterkant van een gameverpakking.

Geweld Grof taalgebruik Angst Seks Drugs Discriminatie Gokken In-game aankopen

Te moeilijk?
Let op! Een PEGI leeftijdsadvies zegt niets over de moeilijkheidsgraad of kwaliteit van een game. Een spel met een PEGI advies van 3 jaar kan wel veel te moeilijk zijn voor jonge kinderen. Bekijk dus altijd de verpakking om na te gaan wat de moeilijkheidsgraad is, of vraag het aan een verkoper.

PEGI en de wet
PEGI waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game mogelijk risico's kan bevatten voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. De leeftijden van PEGI zijn bedoeld als hulpmiddel en advies. Bij de verkoop van games in een winkel heeft de overheid echter een wettelijk gevolg toegekend aan de leeftijdsgrenzen van PEGI gebaseerd op artikel 240a van het Wetboek van Strafrecht.

Onder de 16 jaar, geen 16/ 18 games
Op basis van artikel 240a mogen kinderen die jonger zijn dan 16 jaar geen games kopen met de met de leeftijdgrens 16. In Nederland is 18 hetzelfde als 16. Personen van 16 jaar en ouder mogen daarom een game met een PEGI18 kopen of huren. Het classificatiesysteem voor games is Europees. Daarom hebben sommige games de leeftijdsgrens 18.