Populaire games - Fortnite
< Terug naar GamesFortnite is een populair online spel dat je kunt spelen op (spel)computers en telefoons*. Het is gratis, maar je kunt wel geld uitgeven aan wapens, outfits en andere items. Het leeftijdsadvies van PEGI is 12 jaar en ouder vanwege het geweld: dat is niet heel realistisch, maar wel veel aanwezig. 
 

Waar gaat het over?


Tijdens een potje Fortnite wordt een speler gedropt op een eiland. Daar moet je zien te overleven op een plek waar nog 99 andere spelers rondlopen. Iedereen verzamelt materiaal waarmee je constructies kunt bouwen om je in/achter te verstoppen. Ondertussen proberen de spelers elkaar te vinden en neer te schieten. Wie na een tijdje als laatste overblijft, heeft gewonnen. Zo’n opzet (vechten tot er iemand overblijft) heet een ‘Battle Royale’ game en zie je ook terug in de populaire mobile game Brawl Stars.
 

Wat moet je weten?

 • Het spel draait om het doden van je tegenstanders, maar dat wordt niet heel expliciet in beeld gebracht. Je ziet bijvoorbeeld geen bloed als iemand wordt neergeschoten. De personages zelf zijn ook niet heel realistisch. 
   
 • Ondanks de PEGI 12-classificatie wordt Fortnite veel gespeeld door jonge(re) kinderen. Dat is niet verboden en hoeft ook niet erg te zijn: net als Kijkwijzer geeft PEGI eerst en vooral een advies: ouders zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor wat ze hun kinderen laten spelen.
   
 • Fortnite is gratis te installeren, maar het kopen van allerlei items, nieuwe personages en wapens gebeurt met echt geld. Ook kun je een ‘Battle Pass’ kopen die 1 seizoen geldig is. Dat is ongeveer 3 maanden. Tijdens die periode maak je aanspraak op extra beloningen, zoals items en punten. 
   
 • In Fortnite communiceer je online met anderen, via audio. Daarin kan grof taalgebruik voorbij komen, ook al bevat de game dat zélf niet.
   
 • Met Fortnite-toernooien is enorm veel geld te verdienen. Ook veel populaire (en jonge) streamers op YouTube en Twitch spelen het. Waar moet je als ouder aan denken als jouw kind óók wil gaan streamen? Een expert van Mediaopvoeding vertelt het hier.

Meer lezen?

* 'Apple en Google gooien Fortnite uit app-winkels om ruzie over verdienmodel' (NOS, augustus 2019)