Populaire games - Minecraft
< Terug naar GamesMinecraft is al jarenlang populair en is een soort grote blokkendoos waarin spelers kunnen bouwen wat ze maar willen. Afhankelijk van welke spelmodus je kiest, kunnen er enge beelden in zitten. Als kinderen gaan spelen op een publieke server kunnen ze ook chatten met vreemden of geconfronteerd worden met online pesten of grof taalgebruik.

Waar gaat het over?


Minecraft heeft niet echt een verhaal. Het draait vooral om creativiteit en kan op verschillende manieren gespeeld worden. De meest toegankelijke manier is de Creative Mode: hierin heb je oneindig veel blokken en kun je dus ook oneindig bouwen. In Survival Mode verzamel en bouw je terwijl je te maken krijgt met allerlei gevaren, zoals vijanden. In deze modus kan een speler doodgaan en bovendien erg schrikken van monsters zoals ‘creepers’. Tot slot is er nog de Adventure Mode: daarin speel je samen met anderen in een door gebruikers gemaakte omgeving.

Wat moet je weten?

  • Minecraft heeft een PEGI leeftijdsadvies van 7 jaar en ouder. Dat advies is vooral op de Survival Mode gebaseerd, waarin je tegen vijanden moet vechten en waarin monsters zitten die voor sommige kinderen eng kunnen zijn.
     
  • Je kunt Minecraft in je eentje spelen (singleplayer) of met anderen (multiplayer). Dat laatste doe je op servers: met vrienden speel je op een privé server en met vreemden op een publieke server. Op zo’n server kun je de poppetjes van andere spelers zien en met hen communiceren via chat. Er zitten geen parental controls in Minecraft: wil je voorkomen dat je kinderen met onbekenden praat, dan zul je dus moeten afspreken dat ze niet op (publieke) multiplayer servers spelen.
     
  • Op sommige publieke servers lopen pestkoppen rond die bekend staan als ‘griefers’: zij vinden het leuk om de bouwwerken van andere spelers expres kapot te maken. Er zijn daarentegen ook gezinsvriendelijke publieke servers die dat pestgedrag niet toestaan.

Meer lezen?