Actueel

Star Wars Ep. I uit in 3D voor 12 jaar

Hilversum, 15 februari 2012

Het eerste deel van de Star Wars sage, waarin de bijzondere krachten van de kleine Anakin Skywalker worden ontdekt, draait momenteel in een 3D versie.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace is een film van George Lucas uit 1999. De film vormt het eerste deel uit de Star Wars serie maar werd als laatste gemaakt. De film ging in première op 19 mei 1999, bijna 16 jaar na het voorgaande deel.

Doordat de film destijds nog in 'ouderwets' 2D gefilmd werd, is het originele materiaal zorgvuldig omgezet naar 3D door Industrial Light & Magic, het befaamde effectenbedrijf dat zorgde voor special effects en computeranimaties in populaire films als Indiana Jones, Harry Potter, Jurassic Park, Back to the Future, Pirates of the Caribbean, Transformers en nu natuurlijk Star Wars.

De distributeur heeft aangegeven dat er fysiek geweld in de productie voorkomt dat leidt tot ernstige verwondingen. Dit maakt de classificatie 12 jaar voor de inhoudscategorie Geweld. Mocht je geïnteresseerd zijn in de vragenlijst waarmee distributeurs hun producties classificeren, klik dan hier.

Op de dvd van Star Wars: The Phantom Menace staat mogelijk nog een AL classificatie vermeld. De film, opnieuw uitgegeven op video en dvd in 2000, bevatte destijds nog een classificatie van de Filmkeuring (Kijkwijzer bestaat sinds 2001) en deze was AL. Bij een heruitgave van de dvd in 2008 is de film met Kijkwijzer geclassificeerd als 12 jaar.

Star Wars Episode 1 3D draait sinds 9 februari 2012 in de bioscoop.
Met Ewan McGregor, Liam Neeson en Nathalie Portman.

terug naar nieuwsoverzicht