Kijkwijzer classificatie

The Painted Bird


Productietype: Speelfilm
Genre: Drama,Oorlog

Mogelijk schadelijk tot 18 jaarGeweldGrof taalgebruik
Synopsis:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft een joodse jongen van ongeveer 6 jaar, Joska, bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten. Tegen het einde van de oorlog hebben de zware jaren hun sporen op de jongen achtergelaten en is hij voorgoed veranderd. Gebaseerd op de gelijknamige geprezen roman van Jerzy KosiƄski, in het Nederlands uitgebracht onder de titel De geverfde vogel.

Wat ouders moeten weten
[Let op: onderstaande tekst bevat gevoelige inhoud en spoilers.]
 
The Painted Bird is een portret van Joska, een jongen die huiveringwekkende belevenissen meemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, niets blijft hem bespaard, als getuige of als slachtoffer. De film heeft de hoogste Kijkwijzerclassificatie, namelijk 18 jaar, vanwege de zeer gruwelijke en expliciet in beeld gebrachte fysieke mishandelingen. De film opent met het in brand steken van een fret, die krijsend rondrent tot hij sterft. Het is de eerste van een reeks martelingen die de jongen, die de fret als huisdier hield, moet ondergaan. Joska wordt zo verkocht als slaaf aan een vrouw die ervan overtuigd is dat hij bezeten is. Om hem daarvan te genezen, begraaft ze de jongen tot aan zijn nek en laat kraaien naar hem pikken. Hij vlucht, wordt opgevangen door een jaloerse molenaar die zijn vrouw van overspel verdenkt en haar mishandelt. De molenaar steekt de ogen uit van de knecht, die ervan wordt verdacht de aanbidder van de molenaarsvrouw te zijn. De jongen zwerft verder en is in een dorp getuige van een brute verkrachting van een vrouw, die door een groep dorpsvrouwen wordt mishandeld, waarbij ook haar lijden nadrukkelijk in beeld wordt gebracht. De vogelliefhebber bij wie hij onderdak had gekregen pleegt zelfmoord, Joska probeert hem tevergeefs te redden. De jongen gaat zo verder van ontmoeting naar ontmoeting, mishandeld, seksueel misbruikt, verstoten in het ene dorp en weggejaagd uit het andere.
 
De Kijkwijzer leeftijd van 18 jaar is een advies en moet worden opgevat als een waarschuwing. Kinderen en jongeren tot 16 jaar wordt de toegang geweigerd. Bioscopen kunnen bij twijfel om legitimatie vragen.  
 
Geweld
 
De productie bevat expliciet seksueel geweld (heftige verkrachting) waarbij ook het lijden van het slachtoffer met nadruk in beeld wordt gebracht.
 
Grof taalgebruik
 
De productie bevat grof taalgebruik. Dit kunnen grove woorden zijn, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en dit na gaan doen/overnemen. 
 
Wat zit er nog meer in?
 
Fysiek geweld, expliciet (hard) geweld, zeer bange en lijdende mensen, (ernstige en bloederige) verwondingen, lijken, (be)dreiging met geweld, slachtoffers, geweld tegen kinderen, discriminerende uitingen, harddrugsgebruik of overmatig softdrugs- of alcoholgebruik.


Volledig classificatieresultaat: Uitleg verbergen G18,A12,S12,TAL,D12,H12
Uitleg classificatieresultaat:
Geweld18
Angst12
Seks12
Grof taalgebruik
Discriminatie12
Drugs- en/of alcoholgebruik12
Mogelijk schadelijk tot 18 jaarGeweldGrof taalgebruik

Release- / uitzenddatum: 30-04-2020

Regisseur: Vaclav Marhoul
Productiejaar: 2019
Lengte (origineel): 169 min.
Organisatie: September Film Distribution

Meer informatie over deze film/programma:

terug naar zoekresultaten