Actueel

Uitgelicht: Groeten van Gerri

Hilversum, 21 augustus 2020

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik

Filmbeschrijving


Terwijl heel Nederland thuis zit vanwege het corona-virus, gaat scheikundeleraar Gerri van Vlokhoven (45) viraal in zijn niet-zo-witte ondergoed. Tijdens een virtuele les aan z’n middelbare schoolleerlingen gaf hij een bevlogen demonstratie, maar was even vergeten dat hij geen broek aan had getrokken die ochtend. De telefoon staat opeens roodgloeiend. Nog nooit was Gerri zo beschaamd, maar ook nog nooit zo populair.
 

Wat ouders moeten weten


[Let op: onderstaande tekst bevat spoilers.]

Groeten van Gerri
is in grote lijnen een lieve komedie met een vleug romantiek. Venijnig is de humor geen moment, hoewel er soms wel wordt gescholden – fuck, godverdomme – en seksueel expliciete woorden worden gebruikt, zoals rukken, aftrekken, pik. Een rode draad in de film zijn de regelmatige bezoeken van Gerri aan een betaalde site voor webcamsex. Dat begint met een scène waarin Gerri er goed klaar voor gaat zitten – doos met tissues erbij en in onderbroek. De suggestie voor zijn intentie is duidelijk, maar het heeft geen vervolg in seksuele daden of expliciete beelden. Niet van de kant van Gerri en niet van Anneke, de dame aan de andere kant van het scherm. Dat gaat in de film ook niet meer gebeuren; ze voeren enkel gesprekken om hun wederzijdse eenzaamheid te doorbreken. 

Suggestief is ook een scène waarin Gerri er via het beeldscherm getuige van is dat Anneke wordt  bedreigd door haar vriend, die haar lijkt te gaan verkrachten. In beeld is daarvan alleen de aanzet te zien en vervolgens Gerri die daar pijnlijk getroffen op reageert. 

Tenslotte is het natuurlijk even wennen om langdurig te kijken naar de nauwelijks verholen inhoud van de slip van Frank Lammers...
 
Kijkwijzer heeft de film geclassificeerd op 12 jaar vanwege geweld en grof taalgebruik. De scène met het dreigende geweld tegen Anneke en de aanzet tot de verkrachting kan jonge kinderen erg bang maken. Jonge kinderen kunnen hier heftig op reageren. Daarnaast waarschuwt Kijkwijzer voor het taalgebruik, omdat kinderen geneigd zijn om dat over te nemen.

terug naar nieuwsoverzicht