Actueel

Uitgelicht: Roald Dahl's The Witches

Hilversum, 1 december 2020

Beschrijving film
Dit hartverwarmende verhaal vol zwarte humor gaat over een 8-jarige jongen die eind jaren ´60 zijn ouders bij een verkeersongeluk verliest en door zijn liefhebbende oma wordt opgevangen. Nadat de jongen wordt benaderd door een dreigende heks, vluchten ze ver weg, naar een luxe hotel aan de kust. Helaas komen ze net op het moment dat de Opperheks haar handlangers van over de hele wereld heeft laten komen om daar haar duivelse plannen uit te voeren. Het scenario is gebaseerd op een boek van Roald Dahl. 

Let op: Onderstaande tekst bevat spoilers.

Wat ouders moeten weten
The Witches begint met het akelige moment dat het jongetje in een verongelukte auto zit en moet constateren dat zijn ouders niet meer leven. Hij gaat bij zijn oma wonen die er alles aan doet om hem op te vrolijken. Als hij een beetje over zijn verdriet heen is, wordt hij in een winkel bedreigd door een heks die een slang uit haar mouw laat kruipen naar het doodsbenauwde gezicht van het jongetje. 
 
De heksen haten kinderen en de Opperheks wil met haar collega’s alle kinderen vernietigen door ze te veranderen in muizen. De heksen, en vooral de Opperheks, zien er eng en griezelig uit als ze hun verkleding van keurige dames laten vallen: geen handen maar klauwen, kale hoofden met zweren, stompen in plaats van voeten en een heel brede mond van oor-tot-oor. Ze jagen op het jongetje en zijn nieuwe vriendje. Als de heksen ze hebben veranderd in muizen, proberen ze hen dood te trappen. De film bereikt een hoogtepunt als de heksen met veel kabaal veranderen in krijsende, rondspringende ratten en de Opperheks in een wel heel eng uitziende rat. 
 
Hoewel de dieren en de heksen niet realistisch verbeeld zijn, kan de film voor gevoelige kinderen tot 9 jaar te akelig en bedreigend zijn. 
 
The Witches draait in de bioscopen alleen in een Engelstalige versie met Nederlandse ondertiteling, waardoor de film voor jonge kinderen lastig te volgen is. 
terug naar nieuwsoverzicht