Proef uitzendtijden

Proef met nieuwe uitzendtijd op RTL, Talpa TV (SBS), FOX, Spike, Comedy Central en NPO3


In 2018 zijn RTL, Talpa TV (SBS), Spike, FOX, Comedy Central en NPO3 een proef gestart met aangepaste uitzendtijden. Dit houdt in dat u vanaf 20:00 programma's of films met een Kijkwijzer leeftijd van 16 jaar kunt tegenkomen op de volgende zenders: RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, Veronica, Net5, FOX, Spike, Comedy Central en NPO 3 . 

Op de overige Nederlandse zenders worden programma's en films met een Kijkwijzer leeftijd van 16 jaar vooralsnog, zoals gebruikelijk, na 22:00 uur uitgezonden. In de proefperiode zullen de deelnemende omroepen u uitgebreid informeren over de Kijkwijzer leeftijd van deze programma's en films, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. 

Het experiment geldt alleen voor lineaire televisie en niet voor online of uitgesteld kijken. Voor de publieke omroep, die ook online gebonden is aan uitzendtijden, geldt dus dat alleen de reguliere tv-uitzendingen van producties met Kijkwijzer leeftijd 16 al vanaf 20:00 uur uitgezonden kunnen worden.

Waarom?
Met deze proef willen de omroepen en het NICAM onderzoeken of de tijd rijp is om de huidige koppeling van uitzendtijden met Kijkwijzer leeftijden – 12 jaar na 20.00 uur en 16 jaar na 22.00 uur - aan te passen. Deze beschermingsmaatregel past niet meer bij het sterk veranderde medialandschap sinds de invoering van Kijkwijzer in 2001. Tegenwoordig is er veel meer keuzevrijheid over wat we kijken en wanneer. Programma’s, films en series zijn op elk moment van de dag digitaal te bekijken, ongeacht de Kijkwijzer leeftijden.

Kinderslot
Wanneer u wilt voorkomen dat u of uw kinderen worden geconfronteerd met programma's en films met een Kijkwijzer leeftijd van 16 jaar, dan kunt u op uw televisie of digitale decoder een kinderslot instellen. Hier kunt u lezen hoe u dat kunt doen.