UITSPRAAK KLACHTENCOMMISSIE
De klacht gaat over de film ‘A Walk To Remember’ welke niet geclassificeerd is, maar op de inlay van de video de Kijkwijzerclassificatie 12 jaar en ouder (12) heeft op basis van seks (pictogram: voetjes) met de toevoeging grof taalgebruik (pictogram: schreeuwend mannetje).
Klager vindt de film te streng geclassificeerd, aangezien er geen seks in de film voorkomt en het grove taalgebruik niet minder is dan in de gemiddelde Amerikaanse serie.
Beklaagde stelt dat de film tijdens de American Film Market in Los Angeles is beoordeeld. Hierna is er echter een groot aantal scènes uit de film geknipt door de producent. Dit was niet aan beklaagde gemeld, dus deze had geen aanleiding om de eerdere classificatie te wijzigen.
De klachtencommissie stelt vast dat beklaagde de film niet heeft toegevoegd aan de database van het NICAM. Derhalve mag de conclusie getrokken worden dat de film niet geclassificeerd is, wat in strijd is met artikel 2.2 Deelreglement video/DVD van het NICAM. Toch heeft beklaagde de classificatie 12 op basis van angst met de toevoeging grof taalgebruik op de hoes van de video vermeld.

De uitspraak van de Klachtencommissie op 24 oktober 2003: de Klachtencommissie heeft de klacht gegrond verklaard. Beklaagde dient binnen vier weken na de uitspraak de film te classificeren door het invullen van het coderingsformulier van het NICAM. Verder dient beklaagde alle maatregelen te treffen die de onjuiste classificatie ongedaan maken. Beklaagde krijgt een boete van € 500,- opgelegd, aangezien dit de tweede keer is dat een klacht tegen beklaagde gegrond wordt verklaard.


UITSPRAAK COMMISSIE VAN BEROEP
1. De uitspraak van de Klachtencommissie
Bij beslissing van 24 oktober 2003 heeft de Klachtencommissie van het NICAM een klacht met betrekking tot de leeftijdsclassificatie van de film ‘A Walk To Remember’ beoordeeld. De klacht was gericht tegen de leeftijdsclassificatie van twaalf jaar en ouder (12). Klaagster meende dat de classificatie Alle Leeftijden (AL) diende te zijn.

De Klachtencommissie heeft geen oordeel gegeven over de classificatie zelf, maar ambtshalve geconstateerd dat beklaagde de film niet had toegevoegd aan de database van het NICAM, waaruit de Klachtencommissie heeft afgeleid dat de film in het geheel niet is geclassificeerd. Dit levert strijd met artikel 2.2 Deelreglement videofilm/DVD van het NICAM, dat bepaalt dat de producent alle door hem op de markt gebrachte producten moet classificeren. Ondanks het feit dat de film ‘A Walk To Remember’ niet is geclassificeerd conform het systeem van Kijkwijzer wordt op de inlay van de video/DVD met gebruikmaking van de pictogrammen van Kijkwijzer de leeftijdsclassificatie 12 jaar en ouder met de inhoudspictogrammen voor grof taalgebruik (schreeuwend mannetje) en seks (voetjes) vermeld.

Aan beklaagde is het volgende opgelegd:

  • de verplichting om binnen vier weken na dagtekening van de uitspraak van de Klachtencommissie over te gaan tot classificatie van de film ‘A Walk To Remember’ door middel van het invullen van het coderingsformulier van het NICAM;
  • de verplichting om bij de eerstvolgende re-release van de film ervoor te zorgen dat op de inlay van de video/DVD de correcte classificatie wordt vertoond en dat de juiste leader voor de film wordt geplaatst; ook dienen de trailers en andere vooraankondigingen in overeenstemming te zijn met de classificatie van het hoofdproduct;
  • de verplichting om bij een tussentijdse herdruk van de inlay van de video/DVD de correcte classificatie op te nemen;
  • de verplichting om er zorg voor te dragen dat alle eventuele reclame- en overige uitingen met betrekking tot de film ‘A Walk To Remember’ de juiste classificatie vermelden;
  • een boete ad. 570, - euro (artikel 16 lid 1 onder B Algemeen Reglement van het NICAM), waarbij de Klachtencommissie een eerdere uitspraak met betrekking tot de film ‘The Gift’ gedaan tegen beklaagde heeft meegewogen;
  • een veroordeling in de kosten van de behandeling van de klacht ad. 500, - euro (artikel 16 lid 1 onder C Algemeen Reglement).
Afschrift van deze beslissing is aan partijen verzonden op 24 oktober 2003.

2. De procedure in hoger beroep
Beklaagde (nu opposant) is van deze beslissing tijdig in beroep gekomen bij beroepschrift van 1 december 2003, bij de Commissie van Beroep binnengekomen op 2 december 2003.

De Commissie van Beroep heeft het beroep behandeld tijdens haar zitting van 11 februari 2004, alwaar is verschenen de heer…. Klaagster heeft aangegeven zich niet in de beroepsprocedure te willen mengen.

De Commissie van Beroep heeft acht geslagen op de stukken die op de zaak betrekking hebben, waaronder het dossier van de Klachtencommissie, evenals op het behandelde ter zitting.

De Commissie van Beroep verstaat de motivering van het beroep aldus dat zij verzocht wordt de uitspraak van de Klachtencommissie te vernietigen, dan wel terug te verwijzen naar de Klachtencommissie.

3. De gronden voor het hoger beroep
Tegen de uitspraak van de Klachtencommissie voert opposant (A) in het beroepschrift de volgende gronden aan.

In het oordeel van de Klachtencommissie wordt gesteld dat beklaagde de titel niet in de database van het NICAM heeft opgenomen. Dit heeft meerdere gegronde redenen, te weten:
  1. (A) is niet in het bezit van een toegangscode tot deze database. Hier is zowel telefonisch als ook tijdens meetings met het NICAM melding van gemaakt. Echter tot op heden is het NICAM wat dit betreft in gebreke gebleven en heeft opposant niet de mogelijkheid gehad om de classificatie van onder andere ‘A Walk To Remember’ vast te leggen in de database.
  2. Na opnieuw contact op te hebben genomen met het NICAM werd (A) duidelijk dat zij niet op de codeurlijst van het NICAM voorkomt. Een zelfstandige afdeling (B) van (A) blijkt wel een toegangscode te hebben en op de codeurlijst voor te komen. Daar dit een geheel zelfstandige afdeling is, is opposant niet gerechtigd gebruik te maken van hun toegangscode.
  3. (A) heeft de film op een beurs bekeken. Na de aanvankelijke (Amerikaanse) classificatie zijn er 36 scènes uitgeknipt. Na de klacht heeft (A) de film zelf opnieuw bekeken en geeft de oorspronkelijke klager wat betreft de te hoge classificatie gelijk; op dit moment worden er nieuwe inlays vervaardigd.
  4. Het mag duidelijk zijn dat (A) geen enkele blaam treft, omdat zij niet in het bezit is van de middelen om de benodigde informatie toe te voegen aan de database van het NICAM.
Het feit dat de Klachtencommissie in haar uitspraak een eerdere uitspraak van 10 september 2001 met betrekking tot de film ‘The Gift’ laat meewegen in haar beslissing, is onterecht daar deze uitspraak is gedaan jegens de eerder genoemde (B), welke geen onderdeel is van (A). (A) kan dus nimmer worden aangesproken op uitspraken tegen hen gericht.

(A) voelt zich derhalve ten aanzien van bovengenoemde klacht niet aangesproken en zal dan ook niet overgaan tot betaling van de kosten van de veroordeling en de opgelegde boete en zal ook de mededeling dat het instellen van beroep bij de Commissie van Beroep geen schorsende werking heeft niet respecteren.

4. De beoordeling
De Commissie van Beroep heeft naar aanleiding van het bezwaar van (A) tegen de uitspraak van de Klachtencommissie bij het bureau van het NICAM navraag gedaan naar de ondernomen handelingen jegens (A) in dit verband en komt tot de volgende opsomming:
  1. Het bureau van het NICAM stelt dat medewerkster mevrouw K. Moonen op 28 mei 2002 om 10.00 uur te Breda een bezoek heeft gebracht aan (A) en de heer… een zogenaamde codeurtraining heeft gegeven.
  2. In een e-mail van 24 maart 2003 informeert dezelfde medewerkster de officemanager van het bureau van het NICAM dat het vroegere bedrijf (A) thans … heet en verzoekt zij in dezelfde e-mail aan de heer… nogmaals een brief met username en password te sturen, ditmaal geregistreerd onder de naam …. Uit een paraaf en datumstempel op de e-mail van 24 maart 2003, afkomstig van mevrouw Moonen, blijkt dat de officemanager op dezelfde dag username en password per e-mail heeft doorgegeven aan opposant. Het bureau van het NICAM beschikt echter niet over een ontvangstbevestiging van de door haar verstuurde e-mail d.d 24 maart 2003 aan (A).
  3. Voorts staat de heer… vermeld op de codeurlijst van het NICAM, onder gebruikersnaam ‘…’ en met als persoonlijk wachtwoord ‘…’, en bestaat hiermee de technische mogelijkheid in te loggen.
De Commissie van Beroep is na een zorgvuldige afweging van de wederzijdse belangen tot de conclusie gekomen dat niet overtuigend vaststaat dat aan (A) voldoende gelegenheid is geboden zijn product te classificeren volgens het systeem van Kijkwijzer. De door het NICAM aangegeven acties jegens (A) kunnen door haar niet afdoende bewezen worden.

Voorts is de Commissie van Beroep van oordeel dat de Klachtencommissie bij haar beslissing een boete op te leggen aan opposant ten onrechte een eerdere uitspraak jegens (B) mee heeft laten wegen, nu ook uit uittreksels uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel voor Amsterdam en West-Brabant is gebleken dat (B) geen onderdeel is van (A), handelend onder de naam …, doch een geheel zelfstandige afdeling. De Klachtencommissie had derhalve over moeten gaan tot het opleggen van een waarschuwing, nu het de eerste keer was dat een klacht, naar het oordeel althans van de Klachtencommissie, jegens opposant gegrond werd geacht.

De Commissie van Beroep, op vorenstaande gronden beslissende:

vernietigt de beslissing van de Klachtencommissie van het NICAM van 24 oktober 2003,

voorzover het betreft de opgelegde boete en de veroordeling in de kosten van de behandeling; verplicht het NICAM om binnen vier weken na dagtekening van deze beslissing de middelen tot productclassificatie aan opposant ter beschikking te stellen; houdt voorzover het vorige het geval is, de overige oordelen van de Klachtencommissie in stand.

Alle leeftijden

Het leeftijdsadvies Alle leeftijden (AL) geeft aan dat een film, serie of televisieprogramma géén schadelijke beelden bevat.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 kan het schadelijk zijn om beelden te zien van geweld, enge dieren of fantasiefiguren (zoals monsters en heksen) of van verwondingen. Kinderen onder de 6 hebben nog veel moeite om het verschil tussen ‘echt’ en ‘nep’ te zien.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar

Voor kinderen jonger dan 9 kan het schadelijk zijn om griezelige beelden te zien, geweld tegen kinderen of dieren, of slachtoffers van bijvoorbeeld een ramp of oorlog.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar

Beelden van hard geweld, bloederige wonden, lijken, mensen of dieren die doodsbang zijn, of beelden van alcohol/drugs, discriminatie of seks kunnen schadelijk zijn voor kinderen jonger dan 12.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 14 jaar

Beelden van gevaarlijk gedrag (zoals stunts en challenges) kunnen schadelijk zijn voor jongeren onder de 14. Ook horrorfilms (zowel realistische als onrealistische) zijn mogelijk schadelijk.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar

Beelden van heftig geweld, horror, (expliciete) seks en verheerlijking van alcohol en drugs kunnen schadelijk zijn voor pubers van rond de 16. Ze zijn op zoek naar hun eigen grenzen, en naar spanning en sensatie. De invloed van hun leeftijdsgenoten is groot.

Lees meer

Mogelijk schadelijk tot 18 jaar

Het leeftijdsadvies 18 jaar geeft aan welke films en programma’s echt alléén voor volwassenen zijn.

Lees meer

Geweld

Er kunnen allerlei soorten geweld voorkomen in producties. Van slaan en schoppen tot schieten, martelen of seksueel geweld. De algemene regel is: hoe heftiger het geweld, hoe hoger de leeftijd. Ook wordt er gekeken naar hoe hard en hoe écht het geweld is, en of er bloed te zien is.

Lees meer

Angst

In de categorie angst kun je verschillende dingen tegenkomen: van verwondingen en lijken tot dierenleed, griezelige geluiden en horror. Maar ook aangrijpende beelden van zelfdoding of zelfbeschadiging. Net zoals bij geweld geldt: hoe echter en duidelijker iets in beeld komt, hoe hoger de leeftijd.

Lees meer

Seks

Het zien van seks kan jongeren, die hun (seksuele) identiteit aan het ontwikkelen zijn, een verkeerd beeld geven van wat 'normaal' is. Hoe ver een seksuele handeling gaat, en hoe vaak en duidelijk het in beeld komt, bepaalt het uiteindelijke leeftijdsadvies.

Lees meer

Grof taalgebruik

Grof taalgebruik gaat over grove woorden, schuttingtaal, schelden of vloeken. Kinderen kunnen hier een voorbeeld aan nemen en het nadoen of overnemen.

Lees meer

Discriminatie

Discriminatie is elke uitspraak of uitdrukking die bepaalde (groepen) mensen als ‘minder’ afschildert, bijvoorbeeld op basis van huidskleur, religie, seksuele geaardheid, geslacht of gender, nationaliteit, etc. Als dit in een productie voorkomt en de discriminerende uitspraak of actie wordt niet direct afgekeurd of afgestraft, dan wordt het pictogram voor discriminatie getoond.

Lees meer

Roken, alcohol en drugs

Als in een film of serie wordt gerookt, veel alcohol wordt gedronken of drugs worden gebruikt, dan krijgt het een Kijkwijzer symbool voor roken, alcohol en drugs. Jongeren kunnen het als iets normaals gaan zien, of zelfs als iets om uit te proberen.

Lees meer

Gevaarlijke challenges of stunts

Het pictogram voor gevaarlijk gedrag geeft aan dat er gevaarlijke challenges of stunts voorkomen.

Lees meer

Geweld

De game bevat geweld. In spellen met PEGI 7 gaat het om niet-realistisch of niet-expliciet geweld. Games in de leeftijdscategorie PEGI 12 kunnen realistisch geweld bevatten tegen fantasiepersonages, en niet-realistisch geweld tegen menselijke personages. In games met een PEGI 16 of PEGI 18 zit steeds realistischer geweld, vaak met bloed.

Angst

Dit pictogram komt voor bij spellen met een PEGI 7-advies als ze beelden of geluiden bevatten die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen. Als er wat heftigere horroreffecten voorkomen leidt dit tot een PEGI 12 of PEGI 16.

Seks

Als dit pictogram voorkomt bij een spel met een PEGI 12-advies, kunnen personages seksueel getinte opmerkingen maken of uitdagend poseren. Bij een PEGI 16 game kan er sprake zijn van erotisch naakt of seks (waarbij geslachtsdelen niet zichtbaar zijn). Bij PEGI 18 wijst dit pictogram op expliciete seksuele activiteit. Aan beelden van niet-seksueel naakt hangt géén leeftijdsadvies.

Drugs

De game toont of verwijst naar het gebruik van illegale drugs, alcohol of tabak. Games met dit inhoudspictogram krijgen altijd het leeftijdsadvies PEGI 16 of PEGI 18.

Discriminatie

Als dit pictogram voorkomt, bevat een spel etnische, religieuze, nationalistische of andere stereotypes die aanzetten tot haat. Dit soort inhoud krijgt altijd een PEGI 18-classificatie en is in veel gevallen strafbaar.

Grof taalgebruik

Een game met dit pictogram bevat grof taalgebruik. In tegenstelling tot Kijkwijzer, waarbij grof taalgebruik niet tot een bepaalde leeftijd leidt, zorgt het bij PEGI voor een PEGI 12, PEGI 16 of PEGI 18. 

PEGI 3

PEGI 3 games zijn geschikt voor alle leeftijden. Een héél milde vorm van geweld kan voorkomen. De game bevat geen geluiden of beelden die jonge kinderen bang kunnen maken. Er is geen grof taalgebruik te horen of te lezen.

PEGI 7

Games met beelden of geluiden die angstaanjagend kunnen zijn voor jongere kinderen, vallen in deze categorie. Een heel milde vorm van geweld (niet-realistisch geweld, zonder al te veel details) kan voorkomen in een game met een PEGI 7 advies.

PEGI 12

Games met iets explicieter geweld tegen fantasiepersonages, of met niet-realistisch geweld tegen menselijke personages, krijgen een PEGI 12 advies. Er kunnen wat scheldwoorden in zitten, of een beetje schunnige opmerkingen. Er komt geen seks in voor.

PEGI 16

Games krijgen een PEGI 16 advies als er geweld voorkomt dat er realistisch uitziet. Een personage reageert dan zoals iemand in het echt ook zou reageren op geweld. Ook kan er grof taalgebruik voorkomen, of seks, of het gebruik van alcohol, drugs en tabak.

PEGI 18

PEGI 18 wordt gebruikt wanneer het gaat om grof geweld, zinloos geweld, of geweld tegen weerloze personages (zoals kinderen of gijzelaars). De verheerlijking van illegaal drugsgebruik, gesimuleerd gokken, en expliciete seksuele activiteit leiden ook tot PEGI 18.

Gokken

De game bevat elementen die gokken aanmoedigen en aanleren. Het gaat hierbij om kansspelen die normaal gesproken voorkomen in casino's of speelzalen. Een aantal oudere spellen hebben dit pictogram in combinatie met een PEGI 12 of PEGI 16, maar sinds 2020 krijgen nieuwe spellen met dit soort inhoud altijd PEGI 18.

In-game aankopen

De game biedt spelers de mogelijkheid om digitale spullen of diensten te kopen met echt geld. Denk hierbij aan bonus levels of kleding voor je personage, maar ook aan virtuele munten of het uitschakelen van advertenties. 

Selecteer een taal