Veelgestelde Vragen

Hieronder vind je een overzicht van de vaak gevraagde vragen in de categorie "Kijkwijzer".

Hebben alle landen eigenlijk een Kijkwijzer?
Nee, Kijkwijzer is in Nederland bedacht. Veel landen hebben wel een filmkeuring. Dat betekent dat een klein groepje mensen alle films kijkt en bepaalt wat kinderen wel of niet mogen zien. Turkije vond onze Kijkwijzertest met de vragenlijst zo'n goed idee, dat ze hem nu zelf ook gebruiken, wel een beetje aangepast aan het eigen land.

Ik ben 7 jaar en soms vind ik tv best eng. Waar kan ik van tevoren opzoeken of er enge dingen in een film zitten?
De Kijkwijzer pictogrammen zijn te vinden in tv-gidsen en filmladders, bij bioscopen en op filmwebsites, advertenties, posters en hoesjes van dvd's en video's. De leeftijdspictogrammen verschijnen ook in beeld aan het begin van tv-programma’s. Natuurlijk kun je de pictogrammen ook vinden op www.kijkwijzer.nl

Ik ben 9 jaar, waarom mag ik iets met 12 jaar niet zien?
Kijkwijzer waarschuwt kinderen en ouders dat een film of programma bijvoorbeeld eng kan zijn of dat er veel geweld in voorkomt. Als er veel enge beelden in een programma voorkomen, kun je daar heel erg van schrikken of nachtmerries van krijgen. Daarom is het dan beter om maar niet te kijken.

Mag je bij Kijkwijzer de hele dag films en televisie kijken?
Helaas niet! De mensen die bij een televisieomroep of filmbedrijf, bekijken en beoordelen zelf hun films en tv-programma's. We noemen die mensen ook wel 'codeurs'. Na het kijken van een productie gaan zij aan de slag met de vragenlijst van Kijkwijzer. De codeurs moeten tijdens het beoordelen zestig vragen beantwoorden. Daarna berekent de computer welke pictogrammen er bij een film of tv-programma horen.

Wie heeft de pictogrammen met bijvoorbeeld de spin en het vuistje bedacht?
De mensen van Kijkwijzer hebben samen met een tekenaar de pictogrammen bedacht. Daarna is er aan een groep mensen gevraagd of ze deze duidelijk en mooi vonden. En dat was zo!

Ik heb ook een pictogram gemaakt. Mag ik die naar jullie opsturen?
Goede ideeën zijn natuurlijk altijd welkom! Je mag jouw zelfgemaakte pictogrammen altijd naar ons opsturen. Wie weet sturen we je dan wel een leuke beloning!

Ik heb een film gezien die ik veel te eng vond, maar die volgens de Kijkwijzer wel voor mijn leeftijd was. Wat moet ik doen?
Je kunt dan een klacht invullen op de website van Kijkwijzer. Wij zullen dan ook naar de film gaan kijken. Als wij ook denken dat de leeftijd verkeerd is, zeggen wij dat tegen het groepje mensen dat precies alle regels kent: de Klachtencommissie. De Klachtencommissie beslist of een filmbedrijf of omroep dan voor straf een boete krijgt.

Ik ben 8 jaar, als een film Alle Leeftijden is of voor 6 jaar, is die dan te kinderachtig voor mij?
Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Kijkwijzer waarschuwt alleen dat er bijvoorbeeld enge beelden of veel geweld in de film voor kan komen of dat er gescholden wordt. Als dat veel voorkomt in een film, gaat de leeftijd omhoog. Alle Leeftijden betekent dat er niks engs of gewelddadigs in voorkomt. Kijkwijzer zegt niets over hoe leuk, goed of moeilijk een film is!

Hoe lang bestaat Kijkwijzer al?
Kijkwijzer bestaat sinds 2001. Al bijna 20 jaar, dus!

Ik heb zelf een film gemaakt, mag ik de pictogrammen gebruiken?
Eigenlijk worden de pictogrammen van Kijkwijzer alleen gebruikt door de mensen die films en tv-programma's beoordelen. Maar als je het leuk vindt, kun je ze downloaden op de informatiepagina om ze op je eigen film te plakken.

Op mijn computerspelletje staat een plaatje van een vuistje. Is die ook van jullie?
Nee! De leeftijdsadviezen en pictogrammen op spelletjes, zijn van PEGI. PEGI lijkt wel veel op Kijkwijzer. Er kunnen in games, net als in films, ook allerlei heftige beelden voorkomen waar je eigenlijk nog te jong voor bent. Daarom heeft PEGI pictogrammen bedacht met leeftijden en plaatjes. Deze lijken veel op de pictogrammen van Kijkwijzer.

Veel horrorfilms in de bioscoop zijn vanaf 16 jaar, ik ben zelf 13. Als mijn moeder meegaat, word ik dan toegelaten?
Nee. Bioscoopbazen kunnen een boete krijgen wanneer ze kinderen onder de 16 jaar toelaten tot een film met een pictogram 16 jaar classificatie. Als je 13 bent, word je dus niet toegelaten, ook niet als je je vader of moeder meeneemt. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, want je moet kunnen laten zien dat je oud genoeg bent. Bij films met de overige leeftijdsgrenzen (6 jaar, 9 jaar en 12 jaar) worden kinderen onder de leeftijdsgrens wel toegelaten als ze samen met een volwassene de film bezoeken.

Het lijkt me leuk om een spreekbeurt te maken over Kijkwijzer. Waar kan ik informatie en plaatjes vinden die ik hierbij kan gebruiken?
Op www.kijkwijzer.nl/kids zie je een vakje met de titel ‘Informatie over Kijkwijzer & PEGI'. Als je daarop klikt, vind je allerlei handige informatie en tips voor je spreekbeurt of werkstuk. Wil je direct naar de informatiepagina? Klik dan hier!

Staat jouw vraag er niet bij? Ga dan naar de informatiepagina of mail je vraag naar: info@kijkwijzer.nl.