Wat is PEGI?

De PEGI classificaties


PEGI waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een game schadelijk kan zijn voor kinderen.De PEGI-leeftijdsclassificaties staan op de voor- en achterkant van de verpakking en geven een van de volgende categorieën aan: 3, 7, 12, 16 en 18. Bij de leeftijdsclassificatie wordt geen rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad of de vaardigheden die nodig zijn om een spel te spelen.

Daarnaast kent PEGI ook inhoudspictogrammen. Deze pictogrammen staan op de achterzijde van de verpakking en tonen de belangrijkste redenen waarom  een spel een bepaalde leeftijdsclassificatie heeft gekregen. Er zijn acht van dergelijke inhoudspictogrammen: geweld, grof taalgebruik, angst, drugs, seks, discriminatie, gokken en online spelen met andere mensen.

Alle leeftijden
Deze leeftijdscategorie is vergelijkbaar met de Alle Leeftijden classificatie van Kijkwijzer. Spellen met deze leeftijdsclassificatie bevatten geen mogelijk schadelijke inhoud. Enig geweld in een komische context (vormen van geweld zoals die te zien zijn in tekenfilms als Bugs Bunny of Tom & Jerry) mag in het spel voorkomen, maar het spel mag geen geluiden of beelden bevatten die jonge kinderen angst of schrik kunnen aanjagen. In het spel is geen grof taalgebruik te horen.

Let op met kinderen tot 7 jaar
Games in deze categorie kunnen mogelijk angstaanjagende scènes of geluiden bevatten. Het geweld dat in deze games voorkomt is humoristisch of niet duidelijk te zien. Ook fantasiegeweld tegen fantasiefiguren valt in deze categorie.

Let op met kinderen tot 12 jaar
Videospellen die iets levensechter geweld bevatten dat is gericht tegen fantasiepersonages en/of niet-levensecht geweld dat is gericht tegen menselijk ogende personages of herkenbare dieren, vallen binnen deze leeftijdscategorie. Niet al te grof taalgebruik is toegestaan, evenals seksuele toespelingen, maar het spel mag geen seksuele krachttermen of erotische inhoud bevatten.

Let op met kinderen tot 16 jaar
Deze classificatie wordt gebruikt wanneer beelden van geweld of seksuele activiteit een niveau bereiken dat men in het werkelijke leven kan verwachten. Ook kunnen games grover taalgebruik, de realiteit van tabaks- en drugsgebruik en beelden van criminele activiteiten tonen.

Let op met kinderen tot 18 jaar
De classificatie 18 wordt gebruikt wanneer het een spel grof geweld bevat of zeer expliciet seksuele beelden.

Geweld Geweld
Angst Angst
Grof taalgebruik Grof Taalgebruik
Seks Seks
Gokken Gokken
Discriminatie Discriminatie
Drugs Drugs/Alcohol
Online game Online