Actueel

'Wat kijk je nou?'

Hilversum, 5 november 2019

In het kader van mediawijsheid hebben Schooltv en filmmuseum Eye het project ‘Wat kijk je nou?’ gelanceerd. In een serie korte video’s legt presentatrice Sosha Duysker uit wat er eigenlijk allemaal áchter filmbeelden zit. Ze richt zich daarbij op kinderen van 9 tot 15 jaar en behandelt onderwerpen als geluid, montage en acteren.

Door de video's van 'Wat kijk je nou?' kunnen kinderen leren om begrijpend te kijken. ‘Begrijpend kijken’ wordt ook wel beeldgeletterdheid genoemd. Dat is een steeds belangrijkere vaardigheid in het huidige medialandschap, waar ook Kijkwijzer veel mee bezig is. 

"Iedereen kan tegenwoordig zijn eigen film maken en uploaden op het internet”, geeft de NTR aan in hun nieuwsbericht over ‘Wat kijk je nou?’. “Film heeft foto en tekst al lang vervangen als belangrijkste online uitingsvorm. Toch hebben veel kinderen van nu niet altijd evenveel kennis van beeldtaal en zaken als opbouw van verhaallijn en beeldkeuze. Wat is echt en wat is manipulatie of zelfs fake news? Videomakers zijn subjectief en ook zij gebruiken beeld om hun verhaal spannend te maken. Om dat te kunnen doorzien, moet je weten hoe video en film worden gemaakt.”

Kijkwijzer
Na het volgen van de serie ‘Wat kijk je nou?’ weet je hoe een film gemaakt wordt. Maar hoe komt er daarna een Kijkwijzer pictogram bij? Bekijk daarvoor onze video:
 

Zelf classificeren
Op onze Kids pagina kunnen kinderen ook zelf een video classificeren. Klik op onderstaande knop, kies één van de vier trailers en beantwoord de vragen. Meer lezen
+ De serie ‘Wat kijk je nou? op Schooltv 
+ Dossier van Mediawijsheid over beeldgeletterdheid 
 
terug naar nieuwsoverzicht