Actueel

Week Tegen Pesten (23 t/m 27 september)

Hilversum, 19 september 2019

Van 23 tot en met 27 september is het de Week Tegen Pesten. Die is bedacht door Stichting School & Veiligheid en heeft dit keer als thema Wees een held, met elkaar.

Opening in de bioscoop
Op maandag 23 september wordt de Week in Pathé Utrecht Leidsche Rijn geopend door minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, samen met presentatrice Anne-Mar Zwart (van het programma 'Anti Pest Club' - daarover hieronder meer). Bij de opening zijn ook 180 basisschoolleerlingen aanwezig en wordt - samen met een deel van de cast - de film 'De Club van Lelijke Kinderen' gekeken. Die film draait vanaf 9 oktober in de bioscopen. Benieuwd naar de classificatie van 'De Club van Lelijke Kinderen'? Klik dan hier.

Pesten in films en programma's
Dit jaar zijn NPO Zapp en de EO de officiële partners van de Week Tegen Pesten. Maar op méér zenders en (online) kanalen wordt aandacht besteed aan het onderwerp. Een film of programma kan namelijk een goede manier zijn om, thuis of op school, een gesprek te starten.
 
Kijkwijzer steunt de Week Tegen Pesten. Daarom vind je hieronder een aantal films en programma’s die komende week op tv of online te vinden zijn, waarin pesten centraal staat of voorkomt. De classificaties van Kijkwijzer staan onder de titel. Bij sommige producties is het goed om extra op te letten met jonge kinderen: mogelijk vinden zij sommige beelden of het thema te heftig.
 
Pesten gaat soms gepaard met discriminatie en (een dreiging van) fysiek geweld. Als dat in een film of programma te zien is, dan komen bovenstaande pictogrammen meestal bij de productie te staan. Op basis van die pictogrammen, plus nog een aantal andere elementen, komt er ook een bepaald leeftijdspictogram bij.


Anti Pest Club

Alle leeftijden
de presentatoren van Anti Pest Club op NPO Zapp
In 'Anti Pest Club' gaat Anne-Mar Zwart langs bij verschillende basissschoolklassen waar gepest wordt. Samen met de klas wil ze er voor zorgen dat de sfeer verandert en iedereen met plezier naar school kan gaan. Tijdens de Week Tegen Pesten komt dit programma dagelijks om 17:10 uur op NPO 3.

De Boskampi's

Mogelijk schadelijk tot 6 jaar Geweld Angst

Rik Boskamp wordt gepest, net als zijn sullige vader. Tijdens het kijken naar een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat zijn vader mag promoveren op het werk en dat ze moeten verhuizen. Op zijn nieuwe school en in zijn nieuwe buurt houdt Rikki (want zo heet hij nu) iedereen voor dat ze uit Italië komen (en Boskampi heten), lid zijn van een maffiabende en zijn vader de maffiabaas is. Het plan werkt, totdat Rik's oude pestkop ook in de buurt komt wonen...
'De Boskampi's' komt op zondag 22 september, de dag vóór de Week Tegen Pesten, op NPO 3 om 15:30 uur. Kijk hier waar je de film later nog meer kunt kijken.

Spijt!

Mogelijk schadelijk tot 9 jaar Angst Grof taalgebruik

'Spijt!' is gebaseerd op een boek van Carry Slee. Het gaat over Jochem, die erg gepest wordt, en David, die zich daar aan ergert maar er ook niet echt iets van durft te zeggen. Tijdens een klassenfeest is David zo druk met indruk maken op een meisje, dat hij niet doorheeft dat Jochem op het feest extra hard wordt aangepakt door zijn pestkoppen. De volgende dag hoort hij op school dat Jochem na het feest niet is thuisgekomen.
'Spijt!' komt op vrijdag 27 september om 15:30 uur op NPO3. Lees hier waar je 'Spijt!' kunt kijken. 

Audrie & Daisy

Alle leeftijden Grof taalgebruik

'Audrie & Daisy' is een door Netflix geproduceerde documentaire over twee Amerikaanse tienermeisjes die worden aangerand. Filmpjes daarvan komen op het internet terecht, met alle gevolgen vandien. De film is "bij uitstek geschikt als educatie over seksuele grenzen en socialemediagebruik" (via VPRO) en wordt veel op school gebruikt als gespreksstarter, ook over (cyber)pesten. Omdat de documentaire niet direct heftige beelden toont, is hij geclassificeerd als 'alle leeftijden' met grof taalgebruik. Qua thematiek is de productie echter niet aan te raden voor jonge kinderen.

 
 
+ Ken je meer goede films of programma's om te kijken tijdens de Week Tegen Pesten? Laat het ons weten op Twitter en gebruik de hashtags #kijkwijzer en #weektegenpesten.

+ Meer lezen over pesten en wat je daar tegen kunt doen? Lees dit dossier over pesten (via mediawijsheid.nl).

 
terug naar nieuwsoverzicht