Actueel

NICAM en Kijkwijzer positief geëvalueerd

Hilversum, 25 mei 2020

Het NICAM, de organisatie achter Kijkwijzer, is positief beoordeeld in een evaluatie onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW. De evaluatie concludeert dat het NICAM goed functioneert op alle onderzochte aspecten: betrouwbaarheid en validiteit van Kijkwijzer, bekendheid en gebruik bij consumenten, draagvlak in de audiovisuele sector, en een flexibele opstelling tegenover maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. 
 
Voor het onderzoek, dat begin dit jaar werd uitgevoerd, is gekeken naar het functioneren van het NICAM in de afgelopen vijf jaar en er is een toekomstgerichte verkenning gemaakt. Voor de toekomst hebben de onderzoekers nog enkele aanbevelingen, zoals meer actie door het ministerie ter ondersteuning van het NICAM om nieuwe partijen, zoals videoplatformdiensten, te laten aansluiten. 
Het onderzoek is inmiddels met een reactie van Minister Slob van OCW naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin laat de minister weten dat hij blij is met de conclusies. Ook wijst hij op het wetsvoorstel dat nu bij de Tweede Kamer ligt waarin wordt geregeld dat Nederlandse kanalen op videoplatformdiensten, zoals YouTubers, het Kijkwijzer systeem zullen gaan toepassen. 
 
De rapportage van het onderzoek kan hier worden gedownload.    
terug naar nieuwsoverzicht