Klachtenprocedure

25 jaar Foute Vrienden (promo)
Mogelijk schadelijk tot 12 jaarGeweldDrugs- en/of alcoholgebruikGrof taalgebruik


Een promo van de documentaireserie 25 jaar Foute Vrienden is s’ochtends uitgezonden. Naar aanleiding van een klacht over het uitzendtijdstip van de promo heeft het bureau van Kijkwijzer de betreffende promo bekeken. Daarin zijn beelden te zien in de categorie drugs- en/of alcoholgebruik die schadelijk kunnen zijn voor kinderen onder de 12 jaar. In de promo wordt verwezen naar (overmatig) alcoholgebruik en zichtbaar dronkenschap. Daarnaast is er sprake van grof taalgebruik waarbij wordt gesproken over seksuele handelingen. 
 
Dit heeft als gevolg dat de promo met een leeftijdsclassificatie van 12 jaar niet vóór 20.00 uur uitgezonden had mogen worden. Daarnaast dienen promo’s de Kijkwijzer classificatie te vertonen van het hoofdproduct dat in de promo wordt aangekondigd, in dit geval is een onjuiste classificatie van het hoofdproduct vertoond.  
 
Naar aanleiding van onze bevindingen hebben wij de omroep verzocht om de promo niet langer vóór 20.00 uur uit te zenden en voortaan de juiste classificatie van het hoofdproduct te vertonen.  De omroep heeft aan dit verzoek gevolg gegeven en zal de promo voortaan niet meer vóór 20.00 uur uitzenden. Ook zal voortaan de juiste classificatie van het hoofdproduct worden vertoond.  Terug naar overzicht