Actueel

Commissariaat voor de Media: Kijkwijzer betrouwbaar en valide

Hilversum, 3 juli 2015

Het Commissariaat stelt vast dat de Kijkwijzer classificaties ook in 2014 betrouwbaar en valide zijn en dat het NICAM zorgvuldig waakt over de betrouwbaarheid van het classificatiesysteem. Met daarbij de aantekening dat de weergave van Kijkwijzer in de programmabladen en promo’s van tv-programma’s verbeterd dient te worden.

In het advies aan het Kabinet raadt het Commissariaat voor de Media staatssecretaris Dekker aan om aandacht te besteden aan verbreding van de toepassing van de Kijkwijzer. Dit om kinderen niet alleen op (lineaire) TV, maar ook bij 'on demand' kijken te kunnen beschermen.

Het NICAM heeft reeds diverse initiatieven ontwikkeld om op vrijwillige basis classificatie van audiovisuele producten on demand te bevorderen. Zo is er een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de brancheorganisatie VodNed, waarvan onder meer Videoland en Pathé Thuis deel uitmaken. En hebben de Amerikaanse on demand diensten Netflix en HBO Go zich op eigen initiatief bij Kijkwijzer aangesloten.

Het Commissariaat en het NICAM hebben afgesproken dat vanaf 2015 ook het zogenoemde ‘overige, non lineaire media aanbod’ van de publieke omroep onderdeel gaat uitmaken van de jaarlijkse kwaliteitsrapportage van het NICAM.
terug naar nieuwsoverzicht