Actueel

Herken jij nepnieuws?

Hilversum, 5 februari 2021

Vandaag lanceert Netwerk Mediawijsheid www.isdatechtzo.nl, een website over hoe om te gaan met nepnieuws. In het kader van mediabewustzijn en betrouwbare voorlichting over mediagebruik steunt Kijkwijzer dit initiatief. Op deze informatieve website vind je handige tips en tricks om zelf uit te zoeken of informatie te vertrouwen is, hoe nepnieuws werkt en hoe het wordt verspreid.

Nepnieuws is een vorm van desinformatie; dat wil zeggen misleidende en onjuiste informatie, die wordt verspreid om je mening te beïnvloeden of om geld mee te verdienen. Denk aan deepfake video’s, de snelle verspreiding van complottheorieën en de vaak misleidende werking van algoritmes op sociale media.

Desinformatie is een groeiend probleem, ook in Nederland, en kan een enorme impact hebben op de samenleving. Bijna zeven op de tien Nederlanders maken zich hier zorgen over, zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd in opdracht van Netwerk Mediawijsheid.

Wil jij meer weten over hoe je nepnieuws en -berichten kan herkennen en van echt kan onderscheiden? Lees meer op www.isdatechtzo.nl.Isdatechtzo.nl is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, in samenwerking met Beeld & Geluid Den Haag en ECP | Platform voor de Informatie Samenleving.

 

terug naar nieuwsoverzicht