Kijkwijzer

Wat is Kijkwijzer?

Naar televisieprogramma’s en films kijken is hartstikke leuk, maar het kan gebeuren dat je beelden ziet waar je bang van wordt, omdat je er nog te jong voor bent. Dat wil natuurlijk niemand. Daarom is in 2001 Kijkwijzer opgericht. Kijkwijzer informeert ouders, opvoeders en jou door middel van pictogrammen tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn. Kijkwijzer informeert door het geven van een leeftijdsadvies: 

Alle leeftijdenMogelijk schadelijk tot 6 jaarMogelijk schadelijk tot 9 jaarMogelijk schadelijk tot 12 jaarMogelijk schadelijk tot 14 jaarMogelijk schadelijk tot 16 jaarMogelijk schadelijk tot 18 jaar

Daarnaast met pictogrammen die de reden van het leeftijdsadvies aangeven:

GeweldAngstSeksGrof taalgebruikDiscriminatieDrugs- en/of alcoholgebruik


Hoe zit het met de pictogrammen?


Staat er AL bij een film, dan komen er geen schadelijke beelden in voor en kan iedereen ernaar kijken. Staat er 12 jaar bij? Dan komen er beelden in voor die schadelijk kunnen zijn tot 12 jaar. De leeftijd betekent niet dat de film leuk is voor kinderen vanaf 12! Televisieomroepen en filmdistributeurs moeten zelf de pictogrammen aanbrengen, maar ze mogen natuurlijk niet zomaar een advies verzinnen. 

meer over pictogrammen

Wat zijn de regels?

Kijkwijzer heeft afspraken gemaakt over hoe laat films, televisieprogramma’s en muziekclips uitgezonden mogen worden op televisie. Wist je dat Nederland het enige land in de wereld is waar muziekclips pictogrammen krijgen? Er zijn ook regels voor het vertonen, uitlenen of verkopen van films (en games) in winkels, bibliotheken en bioscopen. 

meer over de regels

Is er ook een Kijkwijzer voor games?

Net als bij films en televisieprogramma's kunnen beelden in games schadelijke effecten hebben op kinderen. Enge beelden kunnen bijvoorbeeld leiden tot nachtmerries en grof taalgebruik kan worden overgenomen. Daarom is er ook een Kijkwijzer voor games: PEGI.

meer over PEGI

Hoe deden ze dat vroeger?


Vroeger dachten mensen dat de bioscoop slecht was voor kinderen. Per stad of dorp werd daarom een groepje mensen uitgekozen dat de films van tevoren moest gaan bekijken en keuren. Dit groepje werd de ‘Bioscoopcommissie’ genoemd. De Bioscoopcommissies hadden alleen allemaal verschillende ideeën over wat wel niet kon in een film. 

meer over vroeger