Actueel

Janneman Robinson met een bijrol voor Winnie de Poeh

Hilversum, 27 augustus 2018

Kijkwijzer krijgt regelmatig berichten van ouders over de film Janneman Robinson en Poeh. Vooraf zou je wellicht bij deze film denken, doordat het een Winnie de Poeh film is, dat het alleen een film is voor jonge kinderen. Echter blijkt er ook een verhaallijn in te zitten die interessant is voor volwassenen. Toch heeft de film de classificatie 6 jaar vanwege angstwekkende beelden. Hoe kan dat?

Dit is te verklaren vanuit het doel van Kijkwijzer: waarschuwen voor mogelijk schadelijke beelden. Als een film een classificatie heeft van 6 jaar, wil dit zeggen dat de film mogelijk schadelijk is voor kinderen onder de 6 jaar en niet dat deze ook geschikt is voor kinderen vanaf 6 jaar. Het is te vergelijken met een documentaire over kwantumfysica. Deze documentaire zal waarschijnlijk geen schadelijke beelden voor kinderen bevatten, maar toch ga je hier niet met een jong kind naar kijken, omdat de inhoud te lastig is.

Als een film griezeleffecten bevat kunnen kinderen hier nachtmerries van krijgen of wanneer er geweld in een film voorkomt kunnen kinderen dit ‘normaal’ gaan vinden. Dit zijn schadelijke effecten van een film. Bij de film Janneman Robinson en Poeh komen schadelijke beelden die leiden tot een hogere leeftijdsclassificatie dan 6 jaar niet voor. 

Sommige ouders vonden de film toch te lastig voor hun kind van ouder dan 6 jaar en namen daarom contact op met Kijkwijzer, andere ouders vonden de film juist weer erg leuk, voor zowel hunzelf als voor hun nog jonge kinderen. Hier blijkt maar weer uit hoe persoonlijk het is of iets geschikt is. Daarom kan Kijkwijzer hier niets over zeggen.

Kijkwijzer raadt daarom aan, mocht u met uw kind naar de bioscoop gaan en eventuele teleurstelling willen voorkomen, altijd eerst online naar de trailer van de film te kijken of laat u inlichten over de inhoud van de film. Mediasmarties.nl is een website die zich richt op geschiktheid van producties, maar ook op de site: voormijnkleintje.nl zijn soms filmrecensies te vinden (waaronder voor Janneman Robinson en Poeh) die ingaan op geschiktheid voor kinderen. 

Op de website van Kijkwijzer kunt u nog steeds terecht voor vragen over mogelijk schadelijke beelden in tv- of filmproducties.

terug naar nieuwsoverzicht